Melescanu a vorbit la telefon cu secretarul

Melescanu a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO. Despre ce au discutat, dupa ce au amana...

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării şi descurajării aliate în zona Mării Negre. „Au fost salutate progresele deja obţinute şi a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel", conform unui comunicat de presă al MAE remis Evz. Şeful diplomaţiei române a subliniat „importanţa unei abordări unitare din partea Alianţei, care să asigure coerenţa de acţiune între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic". De asemenea, Meleşcanu „a evocat angajamentul ferm al României pentru o relaţie transatlantică puternică, precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor care decurg din statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării".

Potrivit comunicatului menţionat, a fost salutată declararea, la Varşovia, a capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, prin integrarea facilităţii de la Deveselu, şi a fost evidenţiată importanţa continuării acestui proces, în vederea operaţionalizării depline a sistemului NATO.

Secretarul general al NATO a adresat mulţumiri pentru contribuţia de substanţă a României la operaţiile şi misiunile aliate, în special în Afganistan.

Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea faţă de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-şi respecta obligaţiile în calitate de stat membru NATO", se mai afirmă în comunicatul MAE.

O întâlnirea dintre ministrul român de externe Teodor Meleşcanu şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost amânată, a anunţat luni Alianţa Nord-Atlantică. NATO a anunţat că întâlnirea va fi reprogramată la o dată care va fi anunţată ulterior.

Comunicatul Alianţei nu a precizat şi motivul amânării.

Ministrul român de Externe s-a aflat, luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Comments