Ministerul Finantelor cheama bancile sa-si

Ministerul Finantelor cheama bancile sa-si spuna parerea despre "Prima Casa". Ce decizie vrea sa ia...

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu ia in calcul modificarea programului "Prima Casa", ci analizeaza posibilitatea redistribuirii plafoanelor existente de la bancile care mai au fonduri catre cele care le-au epuizat, precum si eficienta acestui program de la lansare pana in prezent, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

"Nu luam in calcul modificarea conditiilor pentru 'Prima Casa'. Sunt 280 de milioane (de lei - n. r.), disponibili in acest moment. Facem o analiza. Trebuie sa identificam daca exista sume disponibile la anumite banci, sa facem o redistribuire a acestora si apoi vom decide ce se intampla cu cererile care exista in acest moment la banci", a spus ministrul Finantelor, potrivit Agerpres.

In opinia acesteia, este necesara si o analiza a eficientei acestui program, avand in vedere ca, din momentul demararii, in 2009, nu s-a realizat un astfel de studiu.

"In acest moment am invitat bancile, discutam cu ele, pentru ca dorim sa avem o reactie a lor cu privire la eficienta acestui program. El a fost demarat in 2009 si, pana in prezent, nu s-a facut o analiza a programului. Aceasta este faza in care discutam cu toti factorii implicati, sa vedem si noi ce efect a produs acest program in piata", a explicat Dragu.

Afirmatiile ministrului vin in contextul in care au aparut informatii potrivit carora avansul pentru creditele 'Prima Casa' urmeaza sa creasca la 15%, de la 5% in prezent.

Programul a fost modificat, la finalul anului trecut, in sensul diminuarii marjei de dobanda pe care bancile o pot aplica peste indicatorul ROBOR de la 2,5 puncte la 2 puncte procentuale. Totodata, s-a redus la jumatate plafonul de garantii de stat alocate, la aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Comments