Ministerul Justitiei a avertizat Guvernul despre problema OUG prin care se pot majora oricand TAXE s...

Ministerul Justitiei a avertizat Guvernul ca OUG prin care se pot majora oricand taxe si impozite nu este constitutionala si a indicat si conditiile in care acest lucru ar fi fost eliminat.

Ordonanta de Urgenta adoptata deja de Guvern si publicata si in Monitorul Oficial, miercuri seara, nu este constitutionala, sustine Ministerul Justitiei. Institutia a informat deja Guvernul, iar in avizul dat pe OUG se subliniaza ca nu sunt indeplinite conditiile pentru adoptarea acesteia, arata HotNews.ro.

Guvernul Ciolacu a adoptat miercuri seara Ordonanta de Urgenta ce prevede accelerarea introducerii de taxe in caz de deficit bugetar, prin modificarea Codului Fiscal. Este vorba de OUG nr. 74 din 20 septembrie 2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 850, partea I. Astfel, prin eliminarea predictibilitatii fiscale, vor putea fi aplicate rapid orice majorari de taxe si impozite decise de Executiv prin planul de austeritate. Proiectul Legii masurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul isi asuma raspunderea peste o saptamana, in Parlament, a fost discutat, in prima lectura, miercuri, in sedinta de la Palatul Victoriei.

Proiectul OUG a fost pus in transparenta publica de Ministerul Finantelor chiar inaintea sedintei de Guvern. Pevederile arata ca anumite masuri fiscale ce vizeaza introducerea de noi impozite sau majorarea celor existente precum si eliminarea unor facilitati sa se poata aplica intr-un termen mai scurt de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, in situatii extraordinare de deficit bugetar. Adica sa permita aplicarea masurilor luate de Guvern legate de majorari de taxe si impozite imediat dupa ce sunt adoptate, fara a mai astepta cele 6 luni prevazute in Codul fiscal pentru predictibilitate.

Ministerul Justitiei a avertizat Guvernul despre OUG de accelerare a aplicarii de majorari la taxe si impozite

Ministerul Justitiei a indicat conditiile pentru ca OUG sa fie constitutionala, conform documentului obtinut de HotNews.ro.

1. Ar fi nevoie de 3 conditii pentru a fi in regula ordonanta:

- situatia extraordinara- urgenta reglementarii- motivarea urgentei reglementarii

Ministerul Justitiei spune ca este necesar sa fie prezentate intr-o maniera cunatificabila elementele de fapt si de drept ale situatiei extraordinare, care ar impune recurgerea la aceasta cale de reglementare.

Modificarea putea fi realizata pe calea procedurii obisnuite de legiferare, iar justificarea din nota de fundamentare si din preambul nu este clara in privinta situatiei extraordinare pentru care e nevoie de Ordonanta de urgenta.

2. Este contrara pricipiului legalitatii si principiului securitatii raporturilor juridice consacrate la nivel constitutional, asa cum a fost analizat in jurisprudenta CCR.

CCR a retinut printr-o decizie ca acel articol care se modifica (art. 4 din Codul fiscal) a instituit principiul predictiblitatii legislative in materie fiscala.

Asta pentru ca este nevoie ca sistemul legal de impune sa respecte dreptul contribuabililor de a urmari si intelege sarcina fiscala ce le revine, astfel incat sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale si, pe de alta parte, care sa asigure stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii.

In jurisprudenta sa, CCR a considerat neconstitutionale derogarile de la principiul previzibilitatii legislative in materie fiscala, iar in aceasta situatie (de modificare a Codului fiscal al art. 4) in sensul instituirii unei noi exceptii de la principiul previzibilitatii legislative in materie fiscala este de natura sa afecteze principiul constitutional al principiului legalitatii si securitatii juridice, relateaza HotNews.ro.

Ce prevede OUG de modificare a Codului Fiscal, prin care creste impredictibilitatea fiscala

Potrivit proiectului de OUG pus in transparenta publica pe 19 septembrie, se propune "introducerea unei exceptii de la regulile actuale prevazute la art. 4 din Codul fiscal, conform careia, in situatii extraordinare de deficit bugetar, sa poata fi efectuate modificari si/sau completari ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, cu intrare in vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Guvernul modifica prin OUG Codul Fiscal ca sa aplice rapid cresteri de TAXE si IMPOZITE, la un deficit de aproape 7% - Document

Totodata, "deoarece problemele mentionate mai sus vizeaza interesul public si strategic al Romaniei pentru asigurarea sustenabilitatii finantelor publice, gestionarea fondurilor europene si constituie o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, se impune adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta", se sustinea in Nota de fundamentare a proiectului de OUG de modificare a Codului Fiscal., ce a fost adoptat in sedinta de joi de Guvern

Guvernul Ciolacu anunta un deficit bugetar de 6,84% pe 2023 in acest moment - proiect OUG Min. Finante

Argumentele pentru adoptarea acestei OUG, aduse de Ministerul Finantelor, se refera la rezolvarea situatiei de deficit bugetar. Potrivit Notei de fundamentare a OUG, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB in 2023, ,,in lipsa unor masuri fiscal bugetare atat pentru gestionarea eficienta a veniturilor bugetare, cat si pentru eficienta utilizarii fondurilor alocate finantarii cheltuielilor publice". Un deficit de aprox 6,84%, in valoare absoluta reprezinta 109,44 mld lei cu consecinte imediate asupra cresterii costurilor finantarii deficitului bugetar dar si asupra fondurilor alocate pentru investitii in cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 mld euro, cat si asupra fondurilor alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta cu un buget alocat de 29,33 mld euro.

Nota de fundamentare a proiectului OUG de modificare a Codului Fiscal (2015) poate fi consultata AICI

Proiect OUG pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal - AICI

Comments