Ministerul Sanatatii nu accepta orele de sport fara masca. Romania, singura tara din UE care impune aceasta regula

Ministerul Sanatatii nu accepta orele de

Ministerul Sanatatii nu accepta orele de sport fara masca. Romania, singura tara din UE care impune...


Ministrul educatiei, Sorin Cimpeanu, a primit o adresa de la Ministerul Sanatatii in care se ,,sustine ferm" ca la orele de sport in sala trebuie ca elevii sa poarte masca, informeaza HotNews.ro.


Raspunsul Ministerului Sanatatii vine ca urmare a solicitarilor facute atat de ministrul educatiei, cat si de Federatia Asociatiilor de Parinti si de sindicatele din invatamant ca la orele de educatie fizica elevii sa nu fie obligati sa poarte masca.


,,Imi place sa cred ca nu pune cineva aceasta crestere (n.r. - a ratei de infectare) pe seama orelor de sport sau a scolii in general", a declarat Sorin Cimpeanu, dupa ce a primit adresa de la Ministerul Sanatatii.


Ministrul educatiei a precizat ca va continua demersurile pentru ca la orele de educatie fizica elevii sa nu fie obligati sa poarte masca.


In ceea ce priveste orele de de sport din exterior, Ministerul Sanatatii nu face precizari clare, insa sustine ca riscul de transmitere e mare atunci cand se face efort sustinut.


In aceste conditii, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a impus la nivel national obligativitatea purtarii mastii la orele de educatie fizica si sport, fara a introduce exceptii care sa ia in considerare varsta elevilor sau locul unde se desfasoara ora, informeaza Edupedu.ro.


Majoritatea statelor europene prevad masuri ca ventilatia, distantarea si sustinerea orelor preponderent afara, evitarea sporturilor de echipa.


Letonia a luat cea mai drastica masura, prin suspendarea orelor de educatie fizica, se arata in analiza solicitata de Ministerul Educatiei la Comisia Europeana si obtinuta de Edupedu.ro.


Ce a solicitat Ministerul Educatiei pe 1 martie ministrului sanatatii, Vlad Voiculescu:,,Revenim cu rugamintea de a reanaliza propunerile noastre cu privire la purtarea mastii de protectie in timpul orelor de educatie fizica. Analiza primita la nivelul Ministerului Educatiei releva faptul ca in majoritatea tarilor europene aceasta masura este inlocuita cu reguli de distantare suplimentara si aerisirea permanenta a salilor de sport. In acest sens, va propunem completarea punctului III 2 b din Anexa la ordinul mentionat, astfel:


,,prin exceptie, in timpul orelor de educatie fizica desfasurate in aer liber sau in salile de sport construite cu aceasta destinatie, masca de protectie nu este obligatorie. In aceste situatii este obligatorie o distantare minima de 2 metri.


Se recomanda evitarea sporturilor de echipa care presupun interactiuni fizice.


Purtarea mastii este obligatorie pentru copiii care se deplaseaza catre si de la locul de efectuare a activitatilor fizice, in vestiare si pana in momentul inceperii orei de educatie fizica, dar nu si in timpul orelor de educatie fizica".


In prezent, ordinul comun precizeaza ca masca este obligatorie in permanenta la scoala.


FOTO: Hepta


Comments