Ministrul de Externe al Luxemburgului pledeaza pentru excluderea Ungariei din UE

Ministrul de Externe al Luxemburgului pledeaza pentru excluderea Ungariei din UE

Ministrul de Externe al Luxemburgului pledeaza pentru excluderea Ungariei din UE

Asselborn s-a arătat deranjat de felul în care Guvernul conservator de la Budapesta tratează problema migraţiei, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei.

„Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor“, a declarat şeful diplomaţiei luxembrugheze, citat de BBC News şi news.ro.

UE nu poate tolera „un comportament atât de inadecvat“, iar orice stat care încalcă valorile de bază „ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna“, a insistat Asselborn.

Numai astfel pot fi „apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene“, a subliniat el.

Ungaria reacţionează dur

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reacţionat dur la declaraţiile lui Jean Asselborn, acuzându-l pe omologul său luxemburghez de „aere de superioritate“ şi de „aroganţă“.

Asselborn „s-a autoexclus din grupul politicienilor care ar trebui să fie luaţi în serios“, a spus Szijjarto, citat de agenţia ungară de presă MTI.

El a mai afirmat despre Asselborn că este un politician „de categorie uşoară“, „înclinat să distrugă securitatea şi cultura Europei“.

Guvernul conservator din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban, a intrat în mod repetat în conflict cu UE în ultimii ani pe teme precum migraţia, posibilitatea introducerii pedepsei capitale, vârsta de pensionare a judecătorilor sau independenţa Băncii Centrale, notează Agerpres.

Ungaria a fost prima ţară membră UE care a blocat venirea imigranţilor şi refugiaţilor, inclusiv prin ridicarea unui gard de-a lungul frontierei sale şi prin adoptarea unor legi care să descurajeze intrările pe teritoriul său.

De asemenea, Ungaria va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populaţia va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanţii de azil să fie redistribuiţi între statele blocului comunitar fără ca Budapesta să fie de acord.

Într-o tentativă de a calma tensiunile, ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat marţi că nu împărtăşeşte opinia lui Jean Asselborn.

„Aceasta nu este o poziţie convenită la nivelul Europei. Pot să înţeleg că unii lideri europeni îşi pierd răbdarea în ceea ce priveşte Ungaria. Totuşi, nu este abordarea mea personală să îndrept un stat membru UE spre uşa de ieşire“, a spus Steinmeier, citat de Reuters şi news.ro.

Declaraţiile lui Jean Asselborn vor inflama, probabil, tensiunile înainte de summitul UE de vineri, de la Bratislava, când liderii europeni vor încerca să găsească soluţii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l părăsi.

Ungaria a aderat la UE în 2004 şi, deşi Uniunea poate respinge sau întârzia orice candidat la aderare, nu este clar dacă poate exclude un stat membru existent.

Atunci când Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a fost inclus în Guvernul austriac, în 2000, statele membre UE au răspuns îngheţând relaţiile bilaterale cu Viena. Însă, tot în cursul aceluiaşi an, UE a pus capăt izolării diplomatice a Austriei.

Comments