Ministrul Energiei: ,,Legea offshore, votata de Parlament in cel mult 2 saptamani. Primele gaze din...

"In aceasta sesiune parlamentara, liderii coalitiei au promis ca Legea offshore va fi aprobata si trimisa la promulgare. Avem deja astazi votul covarsitor pentru lege, in Senat si sunt convins ca intr-o saptamana, maxim doua, o vom avea aprobata si in Camera Deputatilor. Este posibil ca saptamana viitoare sa intre in comisii in Camera Deputatilor, iar, daca raportul comisiilor raportoare va fi gata, sigur ca va intra in prima sedinta de vot", a declarat, miercuri seara, Virgil Popescu, la o televiziune de stiri.

Plenul Senatului a adoptat miercuri propunerea legislativa pentru modificarea Legii offshore, care reglementeaza operatiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol atat in perimetrele petroliere offshore, cat si onshore de adancime. Statul roman va avea drept de preemptiune la achizitia gazelor naturale.

Despre castigul din exploatarea gazelor, Virgil Popescu a explicat ca ,,pe ansamblu, total incasari pe care statul roman le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagra, este 60 la suta, procent din total venituri, iar 40 la suta va evalua investitorul. Procentul se aplica la total venituri, minus investitia recuperata. Deci ce ramane dupa ce se recupereaza investitia. In fiecare luna se platesc aceste lucruri. Se scade amortizarea, diferenta se imparte, evident, impozitul pe venitul suplimentar si acolo este o formula de calcul care ia in calcul 40 la suta investitie".

Amortizarea depinde de valoarea investitiilor, a mai atras atentia ministrul Virgil Popescu.

,,Nu vine nimeni sa faca o investitie de 4 miliarde de dolari, dupa ce au mai bagat 2 miliarde de dolari in Romania, fara sa considere Romania o tara serioasa", a mai spus Virgil Popescu si a explicat ca va putea fi scos gaz din Marea neagra timp de 15 ani, incepand din 2026.

"Mai exista multe posibilitati de exploatare in Marea Neagra. Se estimeaza de catre ANRM un total volum de gaze in Marea Neagra in jur de 200 miliarde de metri cubi. Neptun Deep ar fi cam jumatate din acest volum. (...)

Cel mai mare perimetru est acel perimetru Neptun Deep. Acolo este consortiul OMV Petrom - Romgaz. Pe acel perimetru trebuie luata decizia de investitie, iar decizia de investitie in acel perimetru nu s-a luat si a fost blocata tocmai pentru ca nu am avut o lege offshore care sa permita investitorilor sa ia aceasta decizie. Odata cu modificarea legii offshore in Parlament, aprobarea ei si de catre Camera Deputatilor si promulgarea ei de catre presedintele Iohannis, investitorii pot lua decizia de investitie. Si, la sfarsitul lui 2026, inceputul lui 2027, vom avea primele gaze din Marea Neagra, din acel perimetru Neptun Deep", a mai spus Virgil Popescu.

Comments