Ministrul Energiei: "Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri sa schimbe contractele" - Ce solutie a g...

"Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri sa-si schimbe contractele intr-o luna, doua sau intr-un anumit termen, ci oblig furnizorii sa ofere cele mai bune preturi la energie, in asa fel incat consumatorul sa beneficieze de cea mai buna oferta. E vorba de gandire, de conceptia de la inceput a acestui market design. Noi acum cream o piata concurentiala, o gandim. Pai daca o gandim si-i facem un market design, atunci pornim de la premisa ca avem in centrul acestei piete clientul, nu furnizorul", a declarat Virgil Popescu la o televiziune de stiri.

"Joi am avut o sedinta la Consiliul Concurentei, impreuna cu ANRE, si am cazut de acord pe acest principiu: Da, exista acest serviciu universal mai scump, dar el este o exceptie, nu o regula, asa cum a fost facut de ANRE. Omul trebuie sa beneficieze la aceasta trecere, constient, de cea mai buna oferta pe care furnizorul sau o are in piata, acesta este principiul", a mai spus acesta.

"Furnizorul trebuie sa spuna: daca vrei sa ramai la mine, ai oferta asta, daca nu vrei sa ramai, poti pleca. Daca nu te muti intre timp, iti ramane aceasta oferta. Asa trebuie facut, nu sa ma duc eu sa caut, eu sa am timp sa caut, dar pana gasesc, sa am cea mai buna oferta a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpa. Acesta este principiul asupra caruia am cazut de acord cu ANRE si Consiliul Concurentei, principiul este concurential, sa existe pretul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioada de timp. In acest timp, de 6 luni sa spunem, furnizorul meu trebuie sa ma informeze de toate ofertele sale, dar si ceilalti pot veni catre mine catre mine cu ofertele lor. Eu pot ramane sau pot pleca", a mai explicat Ministrul Energiei.

"Dupa ce se va modifica, probabil in aceasta saptamana, nu mai e nicio graba cu schimbarea contractelor. Pentru ca nu ma mai tine nimeni intr-un pret de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai buna oferta si apoi am tot timpul, sase luni, zece luni, sa ma gandesc pana cand vine o oferta mai buna. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru ca in mod cert clientul trebuie sa aiba un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plati pretul de serviciu universal, ci la final, luna de luna, va plati concurential", a mai spus Popescu.

Comments