Ministrul Sanatatii: Spitalele romanesti, pregatite de coronavirus. Unde sunt centrele de tratare

Ministrul Sanatatii Spitalele romanesti,

Ministrul Sanatatii: Spitalele romanesti, pregatite de coronavirus. Unde sunt centrele de tratare

Victor Costache a anuntat ca centrele de tratare pentru pacienti sunt pregatite in principalele orase - Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, in eventualitatea in care vor exista cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Ministrul a precizat ca protocoalele internationale vor fi respectate cu strictete in acest caz.

,,Pe teritoriul Romaniei nu exista niciun caz de infectie cu coronavirus. Am lucrat saptamanal cu colegii cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Transporturi pentru a elabora un plan comun de actiuni. Saptamana trecuta a fost data Ordonanata comuna cu MAI , pentru a reface stocurile de biocide, materiale de protectie si materiale si echipamente sanitare. Am luat in considerare worst case scenario cand am facut aceste stocuri. Totul a intrat in linie dreapta. Sunt achizitii, proceduri desfasurate de Ministerul de Finante. In paralel, avem capacitate de diagnostic in Romania, in Bucuresti, si pana la sfarsitul saptamanii alte trei centre din tara pentru a nu mai plimba probele. Am instituit odata cu intrarea in vigoare a OUG pentru prima data masurile de carantina. Carantina dureaza 14 zile. Mergem dupa protocoalele internationale elaborate de ECDC (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor - n.red.). Mergem pe protocoale recomandate de specialistii nostri, primele zece cazuri vor fi tratate la Matei Bals urmand ca mai apoi sa fie utilizate si celelalte spitale de boli infectioase din tara - Iasi, Timisoara, Cluj", a precizat Victor Costache in sedinta de Guvern de joi.

Primul roman infectat cu Coronavirus

Primul roman infectat cu Coronavirus a fost confirmat joi pe vasul de croaziera din Japonia. Acesta a fost transferat pentru izolare si tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situatii, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Misiunea diplomatica a Romaniei in Japonia se afla in legatura cu cetateanul roman si a efectuat in regim de urgenta demersuri pentru obtinerea de informatii suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de catre autoritatile nipone. De asemenea, se mentine legatura si cu ceilalti cetateni romani aflati pe vasul Diamond Princess, a mai anuntat MAE.

La bordul vasului japonez de croaziera Diamond Princess se afla 17 romani, doi turisti si 15 angajati.

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat joi ca mai multi romani se afla pe o a doua nava de croaziera, care a acostat in Cambodgia. MAE a precizat ca nu sunt confirmate cazuri de coronavirus pentru romanii de la bord. De altfel, nu a fost confirmat iciun caz de infectie cu noul virus pe nava. Este vorba despre nava de croaziera Westerdam care a ramas blocata in larg mai multe zile, pentru ca niciun port nu a vrut sa o primeasca, de teama coronavirusului. Dintre cei 17 romani de la bordul navei de croaziera Westerdam din Cambodgia, 9 sunt pasageri si 8 sunt membri ai echipajului.

MAE: Nu sunt confirmate cazuri de coronavirus pentru romanii de pe a doua nava de croaziera

Comments