Miron Mitrea: ,,Statul trebuie sa intervina in pretul energiei. Alte solutii sunt sortite esecului"

Miron Mitrea: ,,Statul trebuie sa intervina in pretul energiei. Alte solutii sunt sortite esecului"

Miron Mitrea: ,,Statul trebuie sa intervina in pretul energiei. Alte solutii sunt sortite esecului"

,,Tot ce discutam despre facturi si pretul energiei este in afara logicii. Romania importa doar 20% gaze. Majoritatea societatilor sunt ale statului. Ne-am destructurat piata de gaz, fara sa gandim. Legea consumatorului vulnerabil ar putea, cat de curand, sa se aplice tuturor. Unii au fost vulnerabili de la inceput, altii vor deveni in 6 luni. Romania isi produce 80% din gaz. Nu trebuie sa ne comparam si sa fie de acord cu ce ni se impune de la Bruxelles. Am spart cosul comun la gaz si energie electrica la sfatul unor specialisti de la Bruxelles, care cunosc doar pietele lor, iar Romania a mers riscant. Este necesar ca statul sa reia cosurile la energie si gaz sa revina la un control al preturilor, astfel incat si societatile sa traiasca. Daca intram asa cum ne propune Virgil Popescu intram intr-o morisca. Are niste idei absolut stupide si gresite.

,,Degeaba primesc subventie de 20 de lei, daca factura e de 500"

Problema de fond e factura foarte mare, nu compensarea de citiva bani. Daca cineva imi da 20 de lei la o factura de 500 de lei, nu ma incalzeste. Problema este pretul imens la energie intr-o tara care isi produce aproape singura necesarul.

Statele trebuie sa ia masuri ferme atunci cand populatia si econmia sunt in pericol. Statele puternice au consumat energie pe rupte, s-au ingrasat, iar acum ne pun si pe noi la cura, desi suntem slabi", a declarat Miron Mitrea.

O buna parte din companiile de stat sunt beneficiare ale cresterii de preturi. Daca pretul este la 1.700 de lei, la Hidroelectica se incaseaza acesti bani, pe care inainte nu-i incasa, pentru ca se vindea la comun energia obtinuta din carbuini, hidro sau nucleara. Crescand preturile foarte mult, devin rentabili cei ce produc energie verde. Daca am trecut de 100 euro megawattul deja exista un beneficiu rezonabil si la energia verde. Cei de la Bruxelles au reusit sa faca renabila energia verde, dar au aruncat costurile in spatele oamenilor si companiilor. Este gresit ce se intampla. Orice masura luata, rezolva doar pe moment. CSAT sa stabileasca faptul ca statul trebuie sa intre in controlul preturilor care sa asigure tarife suportabile. Dar nu poate statul sa faca asta, pentru ca Iohannis ne propune un invatamant altfel despre incalzire globala.

,,Daca nu rezolvam cresterea exagerata la un produs pe care noi il avem, intram in colaps"

Nu asta e problema, ci ca suntem in pandemie si intr o criza energetica ce este capabila sa reseteze Romania. Este o problema reala incalzirea globala, iar peste 50% din ea este provenita din ASIA si doar 20% din Europa. Asta pentru ca europenii si-au mutat acolo productia. Aportul Europei este in reducere, dar Asia si restul lumii nu se uita catre acest domeniu.

Nu mai reuseste nimeni sa faca ordine in facturi. S-a creat un haos greu de solutionat, nu mai vorbim de oamenii care trebuie sa dea in judecata furnizorii. Daca nu rezolvam cresterea exagerata la un produs pe care noi il avem, intram in colaps. Cresc preturile in statele in care nu exista energie, de ce sa creasca si la noi?.

Marii traderi de energie au cumparat ieftin si mult, in avans, iar acum fac bani pe spatele nostru. Nu sunt un interventionist, dar nici nu se poate sa stai degeaba cind are loc o astfel de crima impotriva populatiei si a economiei", a mai spus analistul.

Comments