Miting la Belgrad. Presedintele Vucici si-a scos sustinatorii in strada. Oamenii adusi din provincie...

Chiar daca numerosi participanti au venit la mitingul din centrul Belgradului, n-au fost nici pe departe suficient de multi pentru ca acesta sa fie cel mai mare din istoria Serbiei, dupa cum a anuntat presedintele Aleksandar Vucici. Nici vremea nu a fost neprielnica; chiar inainte de inceperea partii oficiale a mitingului, putin dupa ora 19, in Belgrad a inceput o ploaie abundenta si deja in jurul orei 20 participantii paraseau in coloane adunarea, fara sa mai astepte discursul lui Vucici.La inceputul discursului sau, liderul sarb le-a cerut mai intai celor prezenti sa pastreze un minut de reculegere, in memoria celor 2 crime in masa, apoi a vorbit despre importanta unitatii, insultandu-si in acelasi timp adversarii politici, la fel ca si antevorbitorii, potrivit Vreme.

Atmosfera in capitala Serbiei a fost extrem de tensionata pentru ca, potrivit unor observatori, Vucici a folosit strategii de manipulare a maselor ce amintesc de predecesorul sau, Slobodan Milosevici sau chiar de liderul rus Vladimir Putin.

In ziua mitingului, autoritatile sarbe s-au aratat ingrijorate de tensiunile din Kosovo, iar armata a fost pusa in stare de alerta. Pe de alta parte, oameni din provincie, dar si din Kosovo si Bosnia, au fost adusi cu autocarele. Bugetarii au primit zi libera pentru a putea participa la adunare

In acest timp, televiziunile subordonate liderului sarb isi instiga telespectatorii impotriva protestelor masive ale societatii civile, care ar urmari sa destabilizeze Serbia.

Vucici a vorbit despre acest eveniment ca despre "cel mai mare mars din istoria Serbiei", iar scopul sau ar urma sa fie cel de "unitate si speranta" pentru Serbia, potrivit cotidianului Vreme.

Evenimentele din tara vecina vin pe fondul unor tensiuni sociale majore, declansate in urma a 2 masacre comise cu arme de foc, pe 3 si 4 mai, in urma carora 18 oameni au murit si 20 au fost raniti.

Societate civila si opozitia l-au acuzat pe Vucici si regimul sau autoritar ca au generat un climat de violenta sociala, alimentat cu un discurs nationalist revansard si antioccidental. Presa favorabil presedintelui a fost si ea acuzata ca amplifica dezbinarea sociala si impune false modele, fiind tribuna unor persoane condamnate pentru crime de razboi, infractori si lideri ai gruparilor violente din fotbal si lume interlopa.In ultimele 3 weekenduri, contestatarii presedintelui au organizat cele mai mari mitinguri de a caderea lui Slobodan Milosevici, in 2000.

Alekdandr Vucici la catafalcul lui Slobodan Milosivici.

Zeci de mii de oameni au iesti pe strada la Belgrad, solicitand schimbari radicele, inclusiv demisia lui Vucici. Sambata un nou miting al societatii civile si al opozitiei este programat la Belgrad.

Comments