Miza intamplarilor de la Ministerul de

Miza intamplarilor de la Ministerul de Interne. ''Presedintele va putea sa vorbeasca de <servicii...

Adrian Năstase, fost premier al României, analizează, pe blogul personal, scandalurile recente care au vizat Ministerul de Interne. 

''Cred ca este vorba de o miza dubla. In primul rand, controlul organizarii alegerilor parlamentare, din decembrie. Pare sa se repete scenariul din 2009, de la alegerile prezidentiale, atunci cand a fost “demisionat”, de  la interne, Dan Nica. Basescu avea nevoie de un om sigur la minister si l-a desemnat interimar pe Blaga – ceea ce, se spune, a contat. Toba, inainte de alegerile din decembrie, era tinut in lant cu doctoratul dar tot nu parea sigur. In final, s-a gasit solutia potrivita.

In al doilea rand, cred ca este vorba de controlul serviciilor de informatii. Romania are, in principiu, doua servicii “nationale” (SRI si SIE) si doua servicii “departamentale”. Serviciile “nationale” sunt, de fapt, sub controlul Presedintelui (propunere de numire, CSAT, etc.) – chiar daca formal exista comisii de control la Parlament. Serviciile “departamentale” (DIPI si serviciul de informatii de la MAPN) erau pana de curand sub controlul premierului, care le numea sefii (la nivel de secretar de stat), la propunerea celor doi ministri.

Mai mult, pe adriannastase.ro

Comments