Modificari ale Regulamentului de organizare a unitatilor de invatamant si a Statutului elevului: se...


Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica, miercuri, doua proiecte importante pentru sistemul de invatamant preuniversitar: Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) si Statutul elevului. Documentele prevad mai multe modificari, intre care faptul ca se pot face cursuri online, in conditii exceptionale, iar documentele importante ale scolii pot fi pastrate in format digital. Alte prevederi se refera la notele la purtare, urmand a exista cate una la finalul fiecarui modul, relateaza News.ro.


,,Fata de documentele in vigoare, proiectele supuse consultarii publice contin modificari impuse de punerea in acord cu prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, precum si modificari care au scopul de a imbunatati aspecte privind activitatile specifice din unitatile de invatamant", a anuntat, miercuri, Ministerul Educatiei.


In ceea ce priveste Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, principalele reglementari/modificari vizeaza: mentinerea posibilitatii suspendarii cursurilor cu prezenta fizica in situatii exceptionale, cu introducerea clara a prevederii conform careia, in aceste situatii, activitatea se poate desfasura in format online sau hibrid.


Media la purtare rezultata la finalul anului scolar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de invatare se diminueaza in mod corespunzator, in cazul elevilor care au inregistrat un numar de absente nemotivate, conform prevederilor in vigoare.


Program pentru comunicarea cu parintii


De asemenea, se introduce prevederea prin care, pentru a asigura legatura parintilor copiilor cu unitatea de invatamant, la nivelul unitatii de invatamant se va decide un program flexibil al compartimentului Secretariat, astfel incat sa se asigure comunicarea cu parintii in intervalul orar 8.00-9.00, respectiv 16.00-18.00, cel putin doua zile pe saptamana.


In ceea ce priveste Statutul elevului, principalele reglementari/modificari vizeaza: mentinerea interdictiei in privinta folosirii de catre elevi a telefoanelor mobile, a altor echipamente de comunicatii electronice, in timpul orelor de curs, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic.


Totodata, printre sanctiunile acordate elevilor se regasesc: observatia individuala, mustrarea scrisa, mutarea disciplinara la o clasa paralela, retragerea temporara a bursei ori pe parcursul intregului ani etc.


Elevii sanctionati cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reinscriere beneficiaza de consiliere scolara, interventie psihologica si psihoterapie, precum si de activitati remediale.


A fost mentinut dreptul elevilor de a contesta sanctiunile. In situatia in care, ca urmare a solutionarii contestatiei care a fost insotita si de scaderea notei la purtare, sanctiunea este modificata sau anulata, se poate modifica, respectiv anula si decizia de scadere a notei la purtare.


Comments