Mohammad Murad, dezvaluiri dupa perchezitiile din HORECA pentru ajutoarele din pandemie - SOLUTIILE pentru turismul din Romania

Mohammad Murad, dezvaluiri dupa

Mohammad Murad, dezvaluiri dupa perchezitiile din HORECA pentru ajutoarele din pandemie - SOLUTIILE...

,,Ultima actiune seamana cu cea impotriva unor traficanti de droguri. Daca erau controlea..., noi nu avem teama de control", a declarat Mohammad Murad, la Culisele statului paralel.

Omul de afaceri Mohammad Murad, presedinte executiv PER, se refera la perchezitiile efectuate miercuri in Capitala si in Ilfov, la sediile mai multor restaurante, dar si la domiciliile mai multor persoane suspectate ca ar fi obtinut ilegal fonduri din banii statului, in cazul mai multor societati din domeniul HoReCa. Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) a transmis ca acestea ar fi beneficiat de sprijin financiar de la stat, de peste 1,5 milioane de euro, printr-un program al Guvernului de ajutorare a societatilor care au fost afectate de pandemia de COVID-19.

,,Nu asa se pune problema. S-a dat... Si eu am fost o persoana care a negociat cu statul pentru acele masuri de ajutor, s-a dat 10% din bani icare s-au dat in orice alta tara europeana. Pierderile noastre au fost de milioane de euro. Era presiune, pe de o parte angajatii nostri, ca sa ii tinem si pe de alta parte ca nu mai vindeam nimic. Am cerut ajutor, ne-aiu promis marea cu sarea, apoi am obtinut undeva 20% din suma promisa. Va garantez, ca, daca gasiti o firma in Romania care a luat si nu a dat la banci bani irespecivi, ca rate..., pentru ca era un moment in care puteam sa ne inchidem cu totii. Ce am facut noi cu banii, asa o suma mica am dat o la banci, pentru investitii", a explicat omul de afaceri, la Culisele statului paralel.

,,Acest tam-tam... Eram la birou, pe la ora 11 jumatate, nu sunt patron acolo, fratele meu e actionar la aceasta companie Springtime, a fost sunat de Pro TV sa dam explicatii. Am raspuns, l-am sunat pe frate, nu mi-a raspuns, pe sora mea. Nu stiam nimic. M-a sunat fratele, a zis ca e un control. Si a zis ca au venit doua persoane la noi, am fost sunat de o persoana si m-au intrebat daca ma pot deplasa, avand in vedere ca are operatie la coloana a zis ca vin daca e nevoie. (...) N-a fost perchezitie, nu au deschis birou, nu s-a uitat la absolut nimic, au luat hartiile respective si au plecat. Pai de ce acest tam-tam?

Domnul ministru al Internelor, chiar asa este? Nu a fost nici procuror. Au fost doua persoane care s-au comportat foarte civilizat, au spus ca exista niste firme care au luat..., au semnat ca sa ia hartiile respective. (...) Intreb pe dl ministru si pe seful de la Politia Romana, pentu ca vrem, nu vrem suntem obligati sa fim parteneri. Puteti obtine acest lucru de la toate restaurantele fara acest tam-tam? Ce faceti, vreti sa acoperiti esecul statului? (...) Politia Romana a fost, nu DNA. (...) A dat mandat procurorului de caz", a declarat Mohammad Murad.

,,Nu are cum sa fie Politia de capul ei. Eu cred ca aceste actiuni mascheaza un alt esec. Acum cateva luni s a deschis un alt apel, de proiectele de 1 milion de eruo pentru ajutorul firmelor din pandemie (...) Politia a avut o implicare", a afirmat jurnalistul de investigatii Mihai Belu.

,,Putea sa obtina acelasi lucru fara sa afle nimeni? Pana la urma suntem niste firme respectate. (...) Domnule ministru si cei care au initiat actiunea, ne acuza, ne afecteaza imaginea, suntem restaurante, avem consumatori, nu e frumos, corect, nu e civilizat, nu e fairpaly, nu e din anii 2022, nu e stil european, si chiar e un abuz. Daca un om a gresit, sa pleateasca. Sunt convins ca 90 la suta nu au gresit decat daca vrea statul sa creeze greseala. (...)

Banii dati ca ajutor ii cauti in casa? Eu daca am bani in cont, sa vina sa caute in sertar daca am luat banii sau nu? Nu pot afla ei in secunda doi de la banca? Trimit un e-mail la banca. Nu inteleg. Nici la noi in tarile arabe nu exista asa ceva, nu exista asemenea actiuni in tarile cele mai lipsite de democratie", a adaugat Mohammad Murad.

,,Am primit doua mesaje, probabil ca unul dintre noi, cei vizati, cred ca el e problema, noi suntem anexele, victime colaterale", a mai dezvaluit omul de afaceri.

Intrebat de Anca Alexandrescu daca e vorba de patronul unei televiziuni care are si afaceri in HORECA, Murad a confirmat.

,,Poate fi un semnal catre mine, indirect, imi spune sa vorbesti mai putin. Dar cine apara statul roman? (...) Eu sunt o persoana care as vrea sa mor corect, drept si cu demnitate. Am venit din Sahara. Mi-am asumat sa fiu un roman corect, nu cred in altceva, nu spun ca sunt usa de biserica, dar vreau sa raman o persoana cu coloana vertebrala. (...) Am povesti la foarte multi ce se intampla la Constanta, din zona politica, la cel mai inalt nivel, din zona politica, de servicii, pensionari. Recunosc", a amintit omul de afaceri despre apelul facut in 9 august catre premieru Nicolae Ciuca in care a denuntat ,,mafia imobiliara" din Constanta pentru constructiile de pe Litoral.

Intrebat daca a fost facut dosar dupa apelul din august catre primul ministru, omul de afaceri a anuntat ca i s-a spus ca este in lucru.

,,Ori lasam temele lasate copiilor sa le faca, ori le facem noi. Eu mi-am asumat. Nu am nevoie de ajutor daca ajung la Jilava sau la Poarta Alba. Pana acum nu am ajuns la convingerea ca aceasta democratie e o pacaleala sau e adevarata. Trebuei facuta o diferenta intre persoane si institutii. (...) Sunt persoane in justitie jos palaria, cu coloana vertebrala, dar sunt altele care folosesc slabiciunea statului (...) si care-si fac de cap. La ora asta nu se poate judeca niciun judecator sau un procuror. Nu e normal. (...) Din pacate, oamenii nu mai cred ca se poate intampla ceva bun.

Noi suntem asumati, nimeni nu vrea sa-si asume nimic. Daca eu spun, dvs spuneti, toti, spusele atunci devine o normalitate. Eu stiu si cunosc foarte bine cum se poate obtine autorizatie de constructie, intervine alta persoana...", a mai explicat omul de afaceri Mohammad Murad.

Intrebat daca a fost cautat, sunat de un oficial dupa acel apel catre primul ministru, Mohammad Murad a spus ca nu

,,Dar m-au contactat multi prieteni, unii care lucreaza si in institutii si mi-au atras atentia ca ce am facut poate fi rau pentru tine. (...) Nu putem merge mai departe pe acest stil, nu e ok. Ca am spus despre Mamaia, sub presiunea anumitor persoane, dupa ce au facut si alti sefi, Mazare, nu e corect. Acum suntem in control, am vazut spatii verzi care sunt curatate pentru constructii. (...) Atrag atentia ca si PUZ-ul facut pe 17 ertaje e anormal. (...) O sa plateasca statul, asa cum s-a intamplat in Constanta, a venit si l-a luat pe Mazare...", a povestit Mohammad Murad.

Intrebat cine i-a cerut sa se mute de la Constanta, omul de afaceri a precizat ca ,,probabil ca sunt numite usi unde nu am voie sa bat. (...) Mi-a dat cineva un sfat, un prieten apropiat, nu pot spune numele, ca ar fi mult mai bine, altfel risti sa pierzi totul. Si e un frate, pot sa zic, il apreciez, il iubesc, am avut in vedere acest lucru si am intrebat daca se poate in Mangalia, a zis ca e ok", a mai afirmat omul de afaceri.

,,E o situatie sistemica. L-au bagat la puscarie Mazare, si pe fratele lui Basescu. Am vazut cum se face receptia in Constanta la un bloc de 5 etaje, 22 de mil de euro, apartamente scumpe, vine o fata de pla primarie, a facut hartii si face receptia, nu conteaza ca peste cateva luni apare ca nu e bine. (...) In momentul asta, probabil procurorii sunt surpinsi ca cineva a avut o reactie, sunt stat in stat, sunt obisnuiti sa nu zica nimeni. Sper sa nu vad un dosar fabricat. (...) Sa zica daca s-ar face lucrurile corect, poate nici Pipera nu ar mai arata asa", a comentat si jurnalistul Mihai Belu.

,,Demisia ceruta de mine a primarului Constanta nu are legatura cu asta..., nu-l acuz. Sunt chestii distincte. Nu e un tip care e chiar corupt, dar e o persoana nepriceputa in administratie. Nu se pricepe. In Constanta e nevoie de un primar cu curaj, dinamic si atipic", a mai spus Mohammad Murad.

Intrebat despre posibile solutii la criza scumpirilor in lant, criza energiei, solutii in HORECA, Mohammad Murad a spus ca a avut ,,probleme cu forta de munca. Am facut apeluri peste apeluri ca nu mai sunt oameni. Potrivit ultimei statistici, pleaca numai in 2022 peste 700 de mii de oameni in strainatate. Trebuie un echilibru intre venituri, cheltuieli, daca ai un venit si-ti permiti dai, un bucatar bun nu are sub 5000 de lei net, unui ospatar care mai ia ciubuc poti sa-i dai 2.000 de lei in mana. 3000 de lei brut, cu impozit si taxe ramane undeva la 1.800-2.200 de lei.

Nu sunt impotriva masurii, trebuie un echilibru. Dar sa nu vina alte taxe, sunt 65 de taxe de platit.

Sunt de acord sa renuntam la CAS sau altele si sa gasim forta de munca mai usor, nu numai in turism, si in agricultura si altele, sa fie un echilibru intre patronate si salariati. Dar statul nu face la multe, la multinationale..., vorbim de ajutor de stat... . (...)

50 de firme straine care au luat millioane de euro, ajutor de stat, ati vazut asemenea actiune facuta de statul roman, sa-i controleze? Nu".

Comments