NASA a descoperit o mini-Luna misterioasa care se roteste in jurul Pamantului

NASA a descoperit o mini-Luna misterioasa

NASA a descoperit o mini-Luna misterioasa care se roteste in jurul Pamantului

A doua Lună
A doua Lună

NASA a confirmat existenţa unei "a doua Luni" care însoţeşte Terra de cel puţin un secol. Este vorba de un mic satelit natural descoperit pe 27 aprilie de telescopul din Haleakala, Hawaii.

Asteroidul are dimensiuni mici, bineînţeles, însă are o traiectorie relativ stabilă din moment ce ne însoţeşte de 100 de ani.

Satelitul natural denumit HO3 nu se apropie niciodată la o distanţă mai mică de 14 milioane de kilometri de Pământ şi nu are un diametru mai mare de 91 de metri.

Chiar dacă atracţia gravitaţională exercitată de Terra nu se compară cu cea a lui Jupiter, planeta noastră „agaţă" totuşi, din când în când, mici asteroizi, atrăgându-i în câmpul ei gravitaţional şi fixându-i pe orbită pentru un anumit interval de timp.

Oamenii de ştiinţă sunt foarte interesaţi de aceste mini-Luni, al căror studiu ar putea furniza o mulţime de informaţii noi şi valoroase.

Majoritatea acestor obiecte spaţiale, denumite TCO (Temporarily Captured Objects), rămân pe orbită între 6 şi 18 luni, după care scapă din câmpul gravitaţional al Pământului şi se pierd în spaţiu. Dar altele şi altele sosesc mereu în locul celor pierdute.

Simulările arată că este probabil ca în orice moment în jurul Pământului să orbiteze doi asteroizi de mărimea unei maşini de spălat şi alţi vreo 6 mai mici (cu diametrul de cca. o jumătate de metru),

Articole recomandate

Comments