NATO disloca in Romania doua radare de aparare antiaeriana si antiracheta dupa incidentul din Poloni...

,,Federatia Rusa a continuat actiunile din proximitatea statelor Aliantei Nord-Atlantice, intensificand atacurile asupra unor obiective din Ucraina. In aceste conditii, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa - SACEUR a dispus implementarea la nivelul NATO a unor masuri specifice de raspuns la criza, a prioritizat infrastructura si mijloacele critice de aparat si a solicitat dislocarea structurilor de supraveghere si aparare antiaeriana si antiracheta aliate, in scopul indeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare si aparare a NATO.

In urma analizei solicitarilor NATO, a situatiei de securitate din regiune, in conformitate cu prevederile art. 119 din Constitutia Romaniei si cu prevederile art. 4 alin. 1 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armatelor straine pe teritoriul Romanici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea prim-ministrului Romaniei, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii, informez Parlamentul Romaniei ca am aprobat dislocarea pe teritoriul Romaniei a celor doua radare in scopul indeplinirii misiunilor specifice", se arata in informarea transmisa Parlamentului.

Potrivit documentului citat, Spania a oferit un radar TPS-43 care sa fie dislocat si integrat in Sistemul NATO Integrat de aparare Antiaeriana si Antiracheta - NATINADS pe teritoriul Romaniei, iar Corpul puscasilor marini din SUA intentioneaza sa disloce un radar TPS-80 in tara noastra, in proximitatea granitei cu Ucraina. Partenerul spaniol si cel american au derulat recunoasteri pentru a stabili de comun acord cu autoritatile militare romane locatiile optime. Aceste radare vor asigura descoperirea, urmarirea si identificarea tintelor aeriene care evolueaza in estul Ucrainei si in bazinul central-vestic al Marii Negre si vor imbunatati capabilitatile de aparare integrata antiaeriana si antiracheta in flancul estic al NATO si implicit in Romania, prin marirea distantei de descoperire a tintelor aeriene care evolueaza la inaltimi mici, medii si mari.

Ministerul Apararii Nationale va pune la dispozitie facilitatile necesare pentru dislocarea acestor mijloace de supraveghere aeriana si va aproba locatiile de dislocare a capabilitatilor si numarul de militari care vor deservi echipamentele in functie de cerintele operationale. Fondurile necesare pentru intrarea, stationarea si operarea pe teritoriul Romaniei a elementelor de supraveghere aeriana Aliate se vor asigura din bugetul Ministerului Apararii Nationale, precizeaza aceeasi sursa.

Comments