NATO Rusia declara ca se simte

NATO - Rusia declara ca se simte amenintata

NATO şi Rusia navighează în ape tulburi şi de aceea este nevoie de unitate la nivelul Alianţei nord-Atlantice. Este mesajul de final al summitului de la Varşovia, din partea secretarului general NATO. Jens Stoltenberg respinge ideea apariţiei unui nou Război Rece, avansată de unii oficiali ruşi. În paralel, preşedintele Franţei dă şi el asigurări că scutul antirachetă din estul Europei nu constituie o ameninţare la adresa Rusiei. Precizările lui Francois Hollande vin după ce, ieri, NATO a anunţat că a preluat de la Statele Unite comanda sistemului antibalistic, deci şi a bazei de la Deveselu.

NATO „Suntem solidari cu aliaţii de pe flancul estic, aşa cum o dovedeşte şi decizia privind consolidarea prezenţei militare în est. Acest sistem de apărare antirachetă este menit să răspundă numai ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Să fim clari. Apărarea antirachetă nu vizează Rusia. NATO este o alianţă strict defensivă. NATO nu caută inamici şi nu are o poziţie agresivă. Ia doar măsurile necesare pentru apărarea aliaţilor şi nu ameninţă nicio ţară”, a declarat Francois Hollande. Reprezentantul Rusiei la NATO a susţinut ieri toate deciziile luate înainte şi în timpul summitului de la Varşovia vizează ţara sa. Greşit, spune secretarul general Alianţei.

„Nu vedem o ameninţare iminentă la adresa vreuneia dintre ţările aliate. Nu ne aflăm în situaţia unui parteneriat strategic cu Rusia, aşa cum am încercat să facem după încheierea Războiului Rece, dar nici nu ne aflăm într-o situaţie similară cu aceea din timpul Războiului Rece. Ne găsim într-o situaţie cu totul nouă, diferită de tot ceea ce a fost înainte. Alianţa este unită, avem aceeaşi abordare, împreună, bazată pe apărare, o apărare solidă plus un dialog constructiv”, a spus Jens Stoltenberg.

„La doi ani de la acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina, mesajul NATO către Rusia nu s-a schimbat. Astfel de acţiuni nu au nicio bază legală şi sunt imorale. Dar noi nu dorim o confruntare cu Rusia, dimpotrivă facem tot ce putem pentru a preveni o astfel de situaţie. Deci vom continua abordarea dublă: descurajare şi dialog”, a precizat David Cameron.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments