NEAJUNSURI Ordonanta care aduce salarii

NEAJUNSURI – Ordonanta care aduce salarii majorate bugetarilor, criticata de liderii sindicali din s...

NEAJUNSURI Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 20/2016, care aduce salarii majorate pentru bugetarii din România nu este tocmai o veste bună. Noile reglementări aduc și neajunsuri în rândul angajaților din sistemul de sănătate. Ordonanța a intrat în vigoare de la data de 1 august, iar creșterii vor fi vizibile la salariul de luna viitoare. 

Prevederile Ordonanței 20/2016, care a intrat în vigoare de la data de 1 august și prevede noi grile de salarizare pentru personalul medico-sanitar au fost subiectul unei conferințe de presă organizată recent de către liderii Sanitas Maramureș.

„Ea prevede noua grilă de salarizare pentru persoanlul medico-sanitar, grilă care nu face altceva decât să înlăture inechitățile din sistemul de salarizare. Grilele de salarizare nu au fost concepute ca și o creștere salarială pură pentru salariați deoarece acei salariați care au fost la nivelul maxim de salarizare prevăzut de legea anterioară, ei nu vor mai beneficia de nicio creștere. Creșterea se va produce pentru acei salariați care nu au fost din varii motive aduși la nivelul maxim. Și sunt foarte multe situații pentru care salariații, membrii noștri de sindicat nu au ajuns la nivelul maxim din grila de salarizare”, a spus Mircea Ciocan, președintele Sanitas Maramureș.

Cert e că deși are neajunsuri, ordonanța a intrat în vigoare de la începutul acestei luni, sumele necesare ajustării salariilor angajațiilor din sănătate fiind obținute din sursă directă.

„Acest lucru se va realiza prin transfer de la Casa de Asigurări direct către unitate şi aportul suplimentar de bani se face în afara contractului de furnizare de servicii încheiat cu Casa de Asigurări. E foarte important că există sursa directă de finanţare pentru această aşa-zisă creştere. Repet, nu e vorba de o creştere de ansamblu, ci doar de repararea inechităţilor existente în sistem”, a spus Mircea Ciocan.

Potrivit lui Mircea Ciocan, inconvenientele acestei ordonanțe se referă la omiterea din reglementări ai celor care fac parte din personalul TESA, a celor din sectorul tehnico-administrativ precum și a celor care fac parte din personalul din direcțiile de sănătate publică.  

Simona Vasiac

Comments