Nelu Tataru cere reevaluarea cazului

Nelu Tataru cere reevaluarea cazului asistentei din Botosani, inclusa, apoi eliminata din bilantul d...

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a solicitat reevaluarea cazului asistentei medicale din Botosani, anuntata initial in randul persoanelor decedate cu COVID-19 si eliminata apoi din bilantul celor decedati pentru ca motivele mortii ar fi fost altele decat infectarea cu noul coronavirus.

,,Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informatii, chiar daca exista doua teste negative efectuate la interval de 24h, totusi persoana a suferit leziuni grave in urma infectarii care au cauzat decesul. Ministrul Sanatatii a solicitat astazi INSP clarificari", a anuntat, marti seara, Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

Cererea ministrului vine dupa ce luni (25 mai - n.red.) INSP a rectificat cauzele decesului cu nr. 1178, adica al asistentei asistentei medicale din Botosani. Femeia de 45 de ani a ingrijit pacienti bolnavi de COVID la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Botosani si s-ar fi infectat in urma cu cateva saptamani. Dupa ce starea sa de sanatate s-a inrautatit, a fost transferata la Iasi si internata la sectia Reanimare a Spitalului de Boli Infectioase, unde ar fi stat timp de doua saptamani. Asistenta a murit sambata, 23 mai, neavand alte afectiuni.

Decesul asistentei medicale a fost anuntat, initial, duminica dimineata, in bilantul COVID al autoritatilor. Ulterior, luni seara, Grupul de Comunicare Strategica a transmis o rectificare venita din partea Institutului National de Sanatate Publica.

Rectificarea a fost facuta dupa ce DSP Botosani a descoperit, la o zi de la moartea femeii, un al doilea test negativ, motiv pentru care decesul nu se mai incadreaza in definitia de caz COVID-19.

,,INSP a revenit si a inlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astazi - luni de DSP Botosani)", au transmis autoritatile.

Apoi, GCS a transmis ca s-a ajuns la concluzia ca situatia asistentei medicale nu intruneste definitia de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus, cauzele mortii sale fiind altele.

Comments