NESIGURANTA - Care este cea mai instabila banca din Romania

NESIGURANTA - Care este cea mai instabila banca din Romania

NESIGURANȚĂ  Ultimele teste de stres realizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) au inclus și opt grupuri financiare care au subsidiare în România. Deși toate cele opt au înregistrat parametri peste nivelul minim anunțat de EBA, unele dintre acestea sunt la limită în ceea ce privește indicatorii de capital.

De precizat că subsidiarele din România au capital propriu care nu este inclus în capitalul grupurilor mamă, analizat de EBA. Grupul Raiffeisen, care deține în România instituția de credit cu același nume, ar sta cel mai prost dacă ipoteza luată în calcul se adeverește. Pe un scenariu negativ, la finele anului 2018, austriecii ar avea o rată a capitalului de bază (eng- Common Equity Tier 1 Ratio) de doar 6,1%, cu puțin peste pragul minim de 5,5% anunțat de EBA, scrie  Profit.

Rata capitalului de bază arată în ce măsură lichiditățile și celelalte forme de capital de rang I deținute de bancă reușesc să acopere obligațiile prezente și viitoare ( expunerea totală-de exemplu dobânzi de plătit către clienții cu depozite). Concret, dacă acest indicator scade sub 5,5% în scenariul negativ, atunci se consideră că, în perspectivă, banca va avea nevoie de o majorare de capital pentru a rămâne stabilă. Pe același scenariu, EBA arată că Raiffesen ar înregistra pierderi de 1,7 miliarde de euro doar în 2018.

Într-un clasament al celor mai puțin capitalizate bănci din România, conform testului EBA, Raiffeisen este urmată de Unicredit, cu o rată a capitalului 7,1% și pierderi potențiale de 5,2 miliarde de euro în 2018. Societe Generale, acționarul majoritar al BRD, ar avea o rată de 7,5%, Erste (acționarul celei mai mari bănci din România-BCR) – 8,2%, iar ING – 9%.

Sursă info.

Sursă foto.

Comments