Nicolae Ciuca, dupa sedinta coalitiei: Pe langa pensii, cresc si alocatiile, dar si o serie de indemnizatii

Nicolae Ciuca, dupa sedinta coalitiei Pe

Nicolae Ciuca, dupa sedinta coalitiei: Pe langa pensii, cresc si alocatiile, dar si o serie de indem...

Conform premierului, in sedinta coalitiei de guvernare care a avut loc luni seara s-au decis urmatoarele:

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis cresterea punctului de pensie cu 12,5% incepand cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodata, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin tintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile intre 1.501 si 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile intre 2.001 si 3.000 de lei. Sumele vor fi impartite in doua transe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi si anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o data la doua luni, pe tot parcursul anului.

,,Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu varsta de peste 60 de ani si care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Aceasta suma va fi impartita in doua transe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta si din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocatiile de stat pentru copii sa fie actualizate cu rata inflatiei, persoanele cu handicap sa primeasca o a treisprezecea indemnizatie, iar indemnizatiile pentru veteranii si vaduvele de razboi sa fie actualizate cu rata inflatiei, incepand din 2018, insemnand o crestere totala de aproximativ 30 de procente. Perioada pe care o traversam este una marcata de multiple crize la nivel mondial si trebuie sa asiguram o amortizare a efectelor generate de inflatia crescuta. De aceea, PNL s-a opus ferm unor cresteri mai mici de 15% si a obtinut in negocieri cresteri totale care depasesc 15,8%", transmite Ciuca.

Comments