Nicusor Constantinescu, audiat la DNA

Nicusor Constantinescu, audiat la DNA

Nicusor Constantinescu, audiat la DNA

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost adus vineri dimineaţă la Serviciul Teritorial Constanţa al DNA, fiind audiat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi plăţi ilegale către o firmă din Bucureşti, angajată pentru efectuarea cadastrului drumurilor judeţene. 

La ieşirea de la audieri, avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Nicuşor Constantinescu, a explicat că este vorba despre ancheta penală din dosarul 'Geotop 2001', privind presupuse ilegalităţi în contractarea, prestare şi plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din judeţ. 

'Este un dosar mai vechi, din 2013, care a fost transferat pentru soluţionare la DNA Constanţa (de la structura centrală -n.r.) şi care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce priveşte drumurile judeţene şi respectiv drumurile comunale din judeţ. În principiu, este vorba de acuzaţii privind plăţi nelegale în ceea ce priveşte derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale şi judeţene. Astăzi ni s-a adus la cunoştinţă în mod oficial acuzaţia, s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoartelor de acuzaţii şi urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declaraţie în faţa procurorului de caz', a declarat avocatul Marius Mocanu. 

La rândul său, Nicuşor Constantinescu a afirmat că, în baza unei hotărâri din anul 2013 a Consiliului Judeţean, a derulat procedurile de achiziţie a serviciului pentru cadastrarea domeniului public şi privat al judeţului, condiţie de bază pentru accesarea fondurilor europene. 

"Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca şi în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile judeţene", a spus Constantinescu, înainte de a urca în duba penitenciarului. 

În 2007, CJ Constanţa a încheiat un contract cu firma Geotop 2001 din Bucureşti, pentru realizarea cadastrului judeţului Constanţa. Adminstraţia judeţeană urma să plătească firmei bucureştene 8.435.827 de lei, fără TVA, iar prestatorul urma să furnizeze serviciile de specialitate pentru întocmirea documentaţiei cadastrale şi înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa. Suma respectivă urma să acopere costurile realizării Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport. 

Anterior adjudecării licitaţiei de către Geotop 2001, CJ Constanţa a realizat un Acord de asociere - parteneriat cu 45 de primării din judeţ, pentru a putea fi realizată cadastrarea şi pe teritoriul acestor unităţi administrativ teritoriale, asociere motivată de necesitatea participării la procedura de achiziţie publică 'Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere'.

Nicuşor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă unde execută o pedeapsă definitivă de cinci ani pentru subfinanţarea Centrului Militar Teritorial Constanţa şi periclitarea funcţionării acestei instituţii din sistemul naţional de apărare, faţă de care Consiliul Judeţean Constanţa are anumite obligaţii de întreţinere şi asigurarea unor cheltuieli curente de funcţionare, reglementate prin lege.

Comments