Noi tensiuni militare - O nava de spionaj chineza a efectuat un "act de agresiune" - Alerta la nivel inalt

Noi tensiuni militare O nava de spionaj

Noi tensiuni militare - O nava de spionaj chineza a efectuat un "act de agresiune" - Alerta la nivel...

Nava chineza a fost observata in timp ce trecea prin dreptul statiei de comunicatii navale Harold E. Holt din Exmouth, utilizata de submarine australiene, americane si aliate.

"Cred ca este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru ca s-a apropiat atat de mult. S-a aflat in proximitatea instalatiilor militare si de informatii de pe coasta de vest a Australiei", a explicat Dutton intr-o conferinta de presa.

Alegatiile privind amenintarea la adresa securitatii nationale reprezentata de China reprezinta o tema majora a campaniei in vederea alegerilor generale din 21 mai din Australia, mentioneaza Reuters.

Ministrul australian al apararii a mai apreciat ca nava chineza a aparut intr-un moment "bizar", data fiind campania electorala.

In ultimii ani a mai fost semnalata prezenta de nave ale fortelor chineze in largul coastelor de nord si de est ale Australiei.

In februarie, Beijingul si Canberra s-au acuzat reciproc pentru un incident in care o aeronava de patrula maritima australiana a fost vizata cu laser de pe un vas al fortelor navale chineze.

In incidentul anuntat vineri, Ministerul australian al Apararii a precizat ca nava denumita Haiwangxing, o nava de recunoastere clasa Dongdiao, s-a deplasat de-a lungul coastei de vest, patrunzand pe 6 mai in Zona de excludere economica a Australiei si apropiindu-se la 50 de mile marine de statia de comunicatii, pe 11 mai.

Ambasada chineza din Australia nu a raspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters.

Ministrul Dutton a mentionat ca Australia si-a facut o rutina din a atentiona publicul in legatura cu prezenta de nave ale fortelor chineze.

Comments