Noua banca de stat a Romaniei, lansata in luna iunie - Anuntul ministrului Adrian Caciu despre Banca...

Banca de Dezvoltare a Romaniei urmeaza sa fie infiintata in luna iunie, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, la dezbaterea "Solutii de garantare financiara - Retrospectiva si perspectiva 2023-2024".

"In acest timp am reusit sa capitalizam si sa intarim bancile romanesti si nu vreau sa se inteleaga gresit, este nevoie ca pentru politicile publice sa ai market maker, daca vreti, care sa conduca programele si apoi, prin atractie vor veni si celelalte elemente ale sistemului bancar deopotriva sa ajute. Si in felul acesta cel putin a fost un efort mare de consolidare a CEC Bank, a Exim Bank, inchidere a fuziunii cu Banca Romaneasca si mai nou, constructia noii Banci de Dezvoltare a Romaniei, care in iunie va fi infiintata", a spus Adrian Caciu.El a declarat ca Romania, fara fonduri europene si fara instrumentele financiare europene nu are la momentul acesta capacitatea sa-si produca propriile resurse financiare necesare pentru dezvoltare. Ar avea o capacitate redusa doar pentru mentinere."Dar daca vrem o Romanie dezvoltata, o Romanie membru al OCDE, in curand, ne trebuie si trebuie sa facem eforturi ca toate resursele financiare puse la dispozitie de bugetul european sa ajunga si in Romania. Aici felicit FNGCIMM in primul rand pentru implicarea in zona implementarii InvestEu in Romania si eu cred ca suntem pe o cale si provocatoare, dar si buna, cea mai buna pentru viitorul Romaniei. As mai spune niste cifre de nivel. Romania isi poate permite ca in fiecare an sa dea instrumente financiare de peste 10 miliarde de euro. Problema la care trebuie sa lucram impreuna este cum realizam capitalizarea proprie a companiilor romanesti. Practic unde vreau sa ajung in momentul acesta este ca daca noi, fondurile de garantare, statul, bancile ne facem job-ul nostru, trebuie sa mai actionam printr-o serie de canale care pot sprijini antreprenorii sa aiba propriu capital. Si aici sunt cel putin doua canale: canalul fiscal si canalul financiar propriu. Canalul fiscal pe care il cunoasteti si care din punctul meu de vedere este unul foarte bun pentru ceea ce inseamna clasa de mijloc economica, pentru IMM-uri si care ar trebui imbunatatit in sensul pozitiv pe acele elemente de potential si care sa asigure trecerea in economia de productie. Daca vreti, pot sa traduc. Facilitatile pe care statul le acorda ca si credite fiscale trebuie indreptate catre zonele si catre companiile de servicii unde avem excedent comercial, dar si catre companiile care produc si proceseaza sau re-realizeaza valoarea adaugata, inclusiv companiile inovatoare, companiile implicate, digitalizare etc", a spus Adrian Caciu.In ceea ce priveste canalul financiar propriu sau modul in care functioneaza fluxurile comerciale intre companii, ministrul Finantelor a afirmat ca trebuie gasite solutii pentru reducerea capitalului negativ din companii, astfel incat mult mai multe companii sa devina solvabile, bancabile si finantabile din perspectiva atat a instrumentelor bancare, dar mai ales cele statale.

Ce va face Banca de Dezvoltare

,,BDR va fi o institutie de credit detinuta 100% de statul roman, prin Ministerul Finantelor (MF), cu rol de institutie de dezvoltare care va deservi intreprinderile romanesti si alte entitati apartinand sectorului public si privat din Romania, in scopul sustinerii finantarii de proiecte care contribuie la dezvoltarea economica si sociala a tarii, cresterii competitivitatii, inovarii si cresterii economice, precum si cresterii absorbtiei fondurilor europene", anunta ministrul Finantelor la lansarea proiectului BDR, in septembrie 2022. Comisia Europeana a aprobat 1,6 miliarde de euro pentru finantarea acestei banci.

Potrivit Ministerului Finantelor, Banca de Dezvoltare va imbunatati oferta de finantare pentru sectoarele-cheie si investitiile in proiecte din domenii inovatoare, ecologice si cu caracter social, in care au fost identificate disfunctionalitati ale pietei, cu un impact pozitiv asupra cresterii investitiilor in economie si ocuparii fortei de munca.

BDR va utiliza garantii individuale si garantii de portofoliu, imprumuturi pentru finantarea capitalului de lucru si a proiectelor de investitii, imprumuturi pentru eficienta energetica.

Pe masura ce capacitatea si forta sa financiara se vor consolida, BDR va putea include in gama de produse si instrumente de investitii de capital ,,de tip equity" ( in actiuni ale companiilor).

Activitatile BDR in nume si cont propriu vizeaza:

asigurarea accesului la finantarepentru investitii strategice,a proiectelor mari de infrastructura care contribuie la dezvoltarea regionala si nationala,a agriculturii, a activitatilor de cercetare dezvoltare inovare,a proiectelor de eficienta energetica,a proiectelor de investitii din sistemul de sanatate;sprijinirea accesului la finantare pentruintreprinderi mici si mijlocii, inclusiv microintreprinderi si cele nou infiintate de tip start-up, precum si cele din domenii inovatoare;unitati administrativ-teritoriale si companii de utilitati publice aflate in subordinea acestora;companii de stat si alte intreprinderi;universitati, institute de cercetare-dezvoltare, entitati publice socio-culturale, intreprinderi sociale;furnizarea de servicii de consultanta si de asistenta tehnica.

Comments