Noua Strategie Anticoruptie prevede introducerea unui sistem care sa descurajeze plagiatul

Noua Strategie Anticoruptie prevede introducerea unui sistem care sa descurajeze plagiatul

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat vineri că noua Strategie Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020 pune accentul pe prevenție, iar printre măsuri se află și introducerea în Educație a unui sistem care să descurajeze plagiatul.

„Prin noua Strategie am adus o schimbare de paradigmă, punând accentul pe prevenție și pe responsabilitatea la nivel managerial. Reluăm ceea ce exista și în strategia precedentă, dar credem noi că nu a fost pus în practică așa cum se cuvine responsabilitatea la nivel managerial, în sensul că orice cauză care ajunge la ANI sau, mai rău, la DNA este în mod clar un eșec de management, pentru care cineva trebuie să răspundă. Prin noua Strategie, fiecare manager de instituție publică trebuie să își asume responsabilitatea pentru aplicarea unor politici și standarde interne care să prevină faptele de corupție în instituția pe care o conduce”, a declarat Raluca Prună în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției a subliniat că SNA menține atenția asupra unor sectoare vulnerabile, cum sunt sistemul judiciar, Parlamentul, mediul de afaceri, însă adaugă și noi domenii prioritare.

„Dacă vrem o România educată, o Românie sănătoasă, este absolut necesar ca și în Sănătate și Educație să facem ceva. Strategia propune măsuri concrete. În Educație am propus adoptarea la nivel național a unui cadru transparent bazat pe criterii de performanță, pentru asigurarea integrității concursurilor, de exemplu de inspectori școlari generali, introducerea unui sistem care să descurajeze plagiatul, iar în sectorul Sănătății am reținut în strategie ca fiind importantă înființarea în cadrul Ministerului Sănătății a unui mecanism care să prioritizeze alocările bugetare și evaluarea deciziilor în cadrul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Raluca Prună.

De asemenea, la nivelul administrației centrale, Guvernul își asumă prin strategie transparența actului decizional și guvernarea deschisă, „ca cerință obligatorie pentru o guvernare responsabilă, care este în folosul cetățenilor”.

Comments