Noul Executiv a ajuns in Parlament pentru votul de investitura - Nicolae Ciuca si-a prezentat progra...

UPDATE: Sedinta Parlamentului pentru votul de investitura a Guvernul Ciuca a inceput. Sedinta este condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu. Alaturi de acesta sta Alina Gorghiu, nu presedintele Senatului - Florin Citu.

Nicolae Ciuca: Ne aflam astazi intr-un moment mult asteptat de toti romanii: in care putea sa oferim stabilitate si predictibilitate. Ne angajam sa facem tot ce tine de noi pentru ca situatia Romaniei sa se imbunatateasca. Noi cei care suntem azi in fata dvs pentru a va cere votul de incredere am cautat sa gasim lucrurile care ne unesc. Pandemia ne-a invatat ca timpul este pretios. Trebuie sa punem capat situatiei tensionate pe care tara noastra o parcurge.

Am inteles sa venim cu un program de guvernare sustenabil, care sa ofere garantia ca lucrurile vor intra in normal. Scopul nostru comun consta in modernizarea Romaniei si de aceea vom aloca 7% din PIB investitiilor. Un program esential pentru dezvoltarea tarii este programul Anghel Saligny.

Alt obiectiv: continuarea investitiilor in autostrazi, infrastructura. A treia directie se refera la dezvoltarea echilibrata si coeziva a Romaniei. Nicio regiune nu trebuie sa ramana in urma in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de transport.

PNRR reprezinta axul principal in indeplinirea obiectivelor noastre. PNRR este strans legat de reformele asumate. Vom asigura rezilienta sistemului de sanatate si vom accelera vaccinarea anti-COVID. Se vor face investitii in 46 de spitale si sectii prin PNRR.

Cetateanul este si va fi in mijlocul actului de guvernare. Siguranta cetateanului este prioritara. Nu ne putem permite luxul animozitatilor politice. O atentie deosebita trebuie acordata familieii, mai ales celor cu copii mici. Vrem sa crestem demografia. Vrem sa asiguram prosperitatea tarii noastre.

Fata de romanii din diaspora ne angajam sa mentinem un dialog deschis si transparent, sa ii sprijinim. Vom cauta cele mai bune solutii la criza generata de preturile exagerate la energie. Un stat puternic e un stat care sprijina mediul de afaceri. Vom pastra cota unica si suntem impotriva cresterii taxelor si impozitelor.

Alte obiective: reformarea administratiei publice, debirocratizare. Ne propunem o guvernare participativa si alaturi de Presedintie si parlament ne vom angaja intr-un parteneriat onest si de lunga durata cu sovietatea civila, biserica, patronatele.

Un domeniu-cheie este cel al Educatiei. Vom lua toate masurile care se impun pentru ca elevii sa nu mai aiba de suferit din cauza pandemiei.

Cultura este un factor integrator. Justitia e puterea statului care trebuie sa asigure un serviciu eficient, accesibil, independent si transparent. Ne propunem ca politica externa sa fie coerenta, predictibila. Aderarea la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic. In NATO se va urmari consolidarea profilului de pilon strategic regional.

Ne dorim ca de astazi sa punem toti umarul si sa construim o Romanie puternica si prospera. Sarcina Guvernului este sa mobilizeze acel spirit extraordinar al romanilor si sa puna in valoare potentialul poporului nostru.

Marcel Ciolacu: Nu este timp de experiente, trebuie sa aplicam masurile PSD inca din prima zi

Azi Romania e intr-un punct critic. E unul din acele momente in care deciziile pe care le luam pot schimb cursul pe o perioada lunga. Au fost 2 ani pierduti.

Suntem intr-un punct critic, care necesita decizii pe masura: PSD e cel mai responsabil si mai stabil partid din Romania. De aceea PSD trebuie sa faca o alegere: vom continua sa criticam o guvernare ineficienta sau ne folosim priceperea si experienta pentru a opri prabusirea si vom fi alaturi de romani?

Am acceptat responsabilitatea pentru ca PSD nu fuge niciodata de responsabilitate. Avem venit cu profesionisti, nu e timp de experiente. Trebuie sa aplicam masurile PSD din prima zi. PSD stie sa guvereze, a demonstrat-o intotdeauna, mai ales cand am venit dupa dezastrul altor guvernari.

Romania are nevoie de un nou drum: in care statul are grija de cetateni, in care familiile cu copii sunt ajutate, care sa aduca beneficii tuturor. In pandemie, cei bogati s-au imbogatit si mai mult, iar statul si-a pierdut simtul responsabilitatii fata de cei care muncesc in fiecare zi, fata de pensionari, firme romanesti.

George Simion: Din pacate nu va vad o casnicie prea trainica

Ce s-a intamplat? Domnii de la PNL? Daca aveti demnitate, bila alba in urna neagra si invers. Va urma opozitie la dictatura lui Iohannis. Nu va place nici dvs pe Klaus Iohannis.

Sper cu acest Guvern sa nu toleram ca sefii din servicii sa fie numiti in institutii. Pana si sefii din fotbal si sport sunt numiti de servicii. Ca am vazut cum se impart portofelele in acest guvern. Din pacate nu va vad o casnicie prea trainica.

Varujan Pambuccian (minoritati): Intentionam sa avem o abordare extrem de activa

Slava Domului, s-a incheiat un an marcat de lupte absurde. Avem in sfarsit o majoritate care isi propune subiecte din lumea reala, nu abstractii care nu interesau pe nimeni.

Colegii sa se obisnuiasca cu ideea ca majoritatea este formata din patru componente, a patra fiind grupul minoritatilor nationale, pentru ca intentionam sa avem o abordare extrem de activa.

Stirea initiata

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit, astazi, in sedinta comuna pentru votul de investire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciuca.

Sedinta plenului reunit al Parlamentului a inceput la ora 10:00.

Premierul desemnat Nicolae Ciuca va prezenta programul de guvernare si lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra programului si intregii liste a Cabinetului.

Potrivit Constitutiei si Regulamentului, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Votul este secret, cu bile.

Trebuie sa fie prezenti cel putin jumatate plus unu dintre membrii celor doua Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi investit, Guvernul Ciuca are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciuca este sustinut de PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale, care au in total 321 de senatori si deputati, ceea ce ii asigura o majoritate confortabila pentru a trece de votul Parlamentului.

Marti, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu ministri si programul de guvernare.

Lista Guvernului PNL - PSD - UDMR este urmatoarea:

* prim-ministru - Nicolae Ciuca (PNL)

* vicepremier, ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD)

* vicepremier - Kelemen Hunor (UDMR)

* ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei - Cseke Attila (UDMR)

* ministrul Finantelor - Adrian Caciu (PSD)

* ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene - Dan Vilceanu (PNL)

* ministrul Economiei - Florin Spataru (PSD)

* ministrul Antreprenoriatului si Turismului - Constantin-Daniel Cadariu (PNL)

* ministrul Energiei - Virgil Popescu (PNL)

* ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Adrian Chesnoiu (PSD)

* ministrul Sanatatii - Alexandru Rafila (PSD)

* ministrul Mediului, Apelor si Padurilor - Tanczos Barna (UDMR)

* ministrul Educatiei - Sorin Cimpeanu (PNL)

* ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale - Marius Budai (PSD)

* ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse - Gabriela Firea (PSD)

* ministrul Culturii - Lucian Romascanu (PSD)

* ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii - Florin Roman (PNL)

* ministrul Sportului - Eduard Novak (UDMR)

* ministrul Justitiei - Catalin Predoiu (PNL)

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode (PNL)

* ministrul Apararii Nationale - Vasile Dincu (PSD)

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu (PNL)

Miercuri, ministrii propusi in Cabinetul Ciuca au fost audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului, toti primind avize pozitive. Avizul comisiilor la audierea ministrilor propusi este consultativ.

In cazul adoptarii, Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se inainteaza de indata sefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Dupa ce Guvernul primeste votul de incredere din partea Parlamentului, premierul si ministrii vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul de credinta.

Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.

Florin Citu a explicat cum se va face rocada PNL-PSD la sefia Guvernului. Presedintele PNL afirma ca este vorba despre o coalitie de guvernare, nu una electorala care va dura doar pana in 2024.

"Aceasta coalitie este doar o coalitie guvernamentala, pana in 2024. Este o noutate. Nu ne-am gandit atunci cand am facut coalitia, dar dupa stabilirea ei a trebuit sa gasim o solutie pentru a asigura calmul pentru ambele partide si pentru electorat. Cred ca e ceva nou si felul in care va functiona, asa cum vedem lucrurile acum este ca pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciuca va trebui sa demisioneze - poate chiar cu cateva zile inainte - si apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot in Parlament. Acesta este singurul mod in care putem face asta (n.r. rotatia)", a spus Florin Citu.

Comments