Nu vrei sa lasi bacsis? Ai tot dreptul! Iata 5 situatii in care chiar poti alege sa nu lasi

Nu vrei sa lasi bacsis? Ai tot dreptul! Iata 5 situatii in care chiar poti alege sa nu lasi

Nu vrei sa lasi bacsis? Ai tot dreptul! Iata 5 situatii in care chiar poti alege sa nu lasi

Multi s-au saturat de cultura bacsisului. Aproximativ sase din zece adulti au o parere negativa despre bacsis, iar 35% spun ca lucrurile au scapat de sub control, potrivit unui sondaj recent realizat de Bankrate.

Nu este greu de inteles de ce, mai ales ca inflatia persistenta continua.

"Oamenilor nu le plac solicitarile de bacsis preinregistrat la food truck-uri si cafenele", spune Ted Rossman, analist senior in domeniu la Bankrate. "Au fost multe cazuri de crestere a bacsisurilor."

Dar oboseala cu privire la bacsis nu este o scuza pentru a va zgarci in scenarii in care profesionistii se bazeaza pe banii dumneavoastra pentru a se descurca. Doar 67% dintre respondentii la sondajul Bankrate au declarat ca intotdeauna lasa bacsis in restaurantele cu masa, o scadere de 8 puncte procentuale fata de acum trei ani.

"Salariul minim federal pentru lucratorii care primesc bacsisuri este de 2,13 dolari pe ora", noteaza Rossman. "Deci, daca nu dai bacsis in aceste scenarii, de fapt iei bani din buzunarul chelnerului".

Totusi, expertii in eticheta spun ca exista situatii in care va puteti simti presat sa lasati bacsis, dar nu sunteti in niciun caz obligat sa o faceti. Iata cinci interactiuni in care acestia spun ca lasarea unui bacsis depinde in intregime de tine.

Cand chemi un instalator sau meserias pentru reparatii

Ca regula generala, nu trebuie sa lasati bacsis pentru oricine castiga un salariu sau exercita o meserie. Asta inseamna ca nu trebuie sa le dati bacsis medicilor, avocatilor, profesorilor, instalatorilor sau tehnicienilor de cablu.

"Nu numai ca nu ar fi de asteptat, dar ar fi extrem de neortodox si foarte ciudat", spune Thomas Farley, un expert in eticheta si vorbitor de marca cunoscut sub numele de Mister Manners. In plus, in anumite situatii, "ai putea fi considerat ca incerci sa obtii un fel de favoare sau ca ar putea fi un fel de mita".

Cand cumparati de la un ghiseu

In general, orice persoana care lucreaza la un ghiseu castiga un salariu, in timp ce cei care livreaza mancarea, fie la masa dumneavoastra, fie la domiciliu, se bazeaza pe bacsisuri ca o parte importanta a venitului lor. Din acest motiv, a lasa bacsis la un casier, de exemplu, nu este o cerinta in ceea ce-i priveste pe expertii in eticheta - chiar daca tableta pe care v-o arata sugereaza contrariul.

"Cand intorc acel dispozitiv, este un lucru evident, iar oamenii se simt rusinati sa dea bacsis, dar nu trebuie sa o faci", spune Elaine Swann, expert in stil de viata si eticheta si fondator al Swann School of Protocol.

Lucratorii din industria serviciilor considera acest sfat controversat, iar multi barmani spun ca bacsisul este o parte esentiala a venitului lor. Pentru a fi clar, expertii in eticheta nu spun sa evitati sa lasati bacsis la tejghea - doar ca este la discretia dumneavoastra. Un bacsis poate fi rezervat in mod rezonabil pentru lucratorii care ofera o experienta excelenta.

"Este un gest frumos sa oferi un bacsis unui lucrator care depaseste serviciul", spune Swann. "De exemplu, poate ca frecventati in mod regulat localul si ei au memorat comanda dumneavoastra."

Cand sunteti la un eveniment cu bar deschis

Daca mergeti la un eveniment cu bar deschis, personalul barului poate sau nu sa puna la dispozitie un borcan pentru bacsisuri. Ca regula generala, "tineti cont de faptul ca, probabil, gazda acelui eveniment s-a ocupat deja de bacsis", spune Swann. "Acel bacsis ar fi inclus in ceea ce a trebuit sa plateasca pentru locul de desfasurare sau pentru serviciul de barman".

Asta inseamna ca nu sunteti obligat sa lasati bacsis. Aruncarea catorva dolari in plus este, desigur, apreciata, spune Farley, si va poate ajuta sa obtineti servicii mai bune pe parcursul noptii.

"Daca este un bar aglomerat si sunt mai multe persoane de la care trebuie sa luati comenzi, faptul ca le-ati recunoscut poate sa faca servirea mai grea. Poate ca v-au dat paharul de gheata pe care l-ati cerut", spune el. "Un dolar aici sau acolo nu este mult".

Atunci cand pare ca bacsisul dublu sau comisioanele sunt incorporate

Nu trebuie sa lasati bacsis de doua ori pentru acelasi serviciu. Swann a auzit recent reactii de la femei care au dat bacsis manichiuristei la un salon de infrumusetare si care au fost apoi indemnate sa dea din nou bacsis atunci cand au platit la ghiseu. "Aceasta este doar o incercare a institutiei de a obtine mai multi bani de la tine."

Situatia poate deveni putin mai complicata in orasele care au implementat cerinte privind salariul minim pentru lucratorii care primesc bacsisuri, cum ar fi chelnerii din restaurante. Unele restaurante din aceste orase vor aplica o taxa de serviciu de 20% la nota de plata inainte de a va prezenta optiunea de a lasa bacsis.

In aceste scenarii, este indicat sa il intrebati discret pe chelner unde se duce taxa. "Daca va spune ca se duce la ospatari, treaba dumneavoastra de a lasa bacsis este indeplinita", spune Swann.

Daca banii merg la casa, probabil ca veti dori sa lasati un bacsis pentru chelnerul care s-a ocupat de dumneavoastra, spune Farley.

"Din punct de vedere al etichetei, lasam in continuare bacsis pentru cei care ne aduc mancarea", spune el.

Cand serviciul este slab

Nu sunteti niciodata obligat sa lasati bacsis cuiva atunci cand acesta v-a oferit servicii proaste sau daca ati avut o interactiune nepoliticoasa cu el. In cazul unui serviciu individual, cum ar fi o tunsoare, acest lucru este destul de simplu. De fapt, daca un frizer v-a aranjat parul atat de rau incat considerati ca nu merita un bacsis, s-ar putea sa nu fiti in afara limitei de a cere o rambursare completa, spune Farley.

In cazul unui restaurant, situatia devine putin mai complicata. Swann recomanda o scala progresiva pentru bacsisul la restaurant, cu 20% ca standard, si mai mult daca un chelner depaseste asteptarile. Chiar si in fata unui serviciu prost, nu ar merge mai jos de 10% - si daca acesta este cazul, tot trebuie sa va puneti cateva intrebari. Si anume, este chelnerul de vina?

"Daca mancarea a durat prea mult sa pana a fost gata, este o problema de bucatarie. Daca nu a fost pregatita cum trebuie, asta este o problema de bucatarie. Daca mediul nu a fost placut, sa zicem pentru ca a fost prea zgomotos, asta nu are nimic de-a face cu serviciul."

Daca ati avut o interactiune neplacuta cu un chelner, s-ar putea sa aveti dreptul sa ii taiati bacsisul, dar asigurati-va ca aduceti la cunostinta acest lucru si conducerii, spune Swann pentru cnbc.com.

"Daca te adresezi conducerii si apoi lasi un bacsis mai mic, vor sti ca nu ai fost doar un nesimtit sau lipsit de educatie", spune ea. "Indiferent daca sunt de acord cu plangerea ta sau nu, vor intelege de ce ai lasat un bacsis mai mic".

Comments