Numarul varstnicilor cu COVID creste iarasi rapid in Europa, iar Romania este in top. Expertii avert...


Europa se confrunta cu al doilea val de COVID, iar expertii avertizeaza asupra unei tendinte ingrijoratoare, observate in ultimele saptamani: virusul a inceput sa se raspandeasca de la tineri la tot mai multi varstnici, scrie CNN. In unele tari, printre care si Romania, ratele de infectare printre varstnici sunt de doua ori mai mari decat in primavara, iar expertii spun ca efectele sunt previzibile: mai multe decese si spitale suprasolicitate.



Cele mai multe state europene au avut si in vara focare de infectie, iar in unele tari, numarul de cazuri incepuse sa creasca deja substantial din lunile august-septembrie, dar in acel moment, virusul se raspandea in special printre tineri, care mergeau in baruri, restaurante, la petreceri sau in alte spatii publice aglomerate.


In vreme ce nici aceasta situatie nu era ideala, asta insemna totusi ca cifra deceselor a ramas una redusa, in conditiile in care tinerii sunt mai putin vulnerabili in fata bolii.


Expertii au avertizat insa in mod repetat ca o transmitere intensa a virusului in societate inseamna ca, in cele din urma, el va ajunge si la persoanele vulnerabile. Iar acest lucru a inceput acum sa se intample, scrie CNN.


Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat ca tot mai multi varstnici au inceput sa se infecteze.


Potrivit ultimului raport al ECDC, cel putin 13 state europene au raportat saptamana trecuta o crestere a ratei de infectare in randul persoanelor de peste 65 de ani pana la un nivel definit ca "ridicat", adica peste 60 de noi cazuri/100.000 de oameni in ultimele doua saptamani.


O crestere a ratei de infectare printre varstnici poate fi observata, de fapt, in toate statele europene.


Spre exemplu, scrie CNN, care citeaza datele ECDC, ratele de infectare printre persoane de peste 65 de ani din mai multe tari est-europene, printre care Romania, Cehia, Slovenia sau Ungaria, sunt acum de doua ori mai mari decat in timpul primului val epidemic, cel din primavara.


Ratele de infectare printre varstnici sunt considerate "ridicate" in cel putin 13 tari europene, printre care si Romania


Numarul de noi cazuri de COVID/100.000 de oameni de peste 65 de ani in ultimele doua saptamani SURSA: ECDC/CNN

Mai multe decese


Ratele mai mari de infectare printre varstnici sunt ingrijoratoare deoarece aceste persoane au un risc mai mare de a ajunge in spital si un risc mai mare de deces.


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana in luna august, in jur de 88% dintre decesele din Europa au fost raportate in randul persoanelor de peste 65 de ani.


In Cehia, spre exemplu, persoanele de peste 65 de ani reprezinta 14% din totalul infectarilor si 94% din decese.


Medicii se asteapta acum ca raspandirea virusului printre varstnici sa duca la o suprasolicitare a spitalelor, asa cum s-a intamplat si in primul val. Situatia va fi valabila in aproape toata Europa, iar cele mai mari tari, care s-au confruntat si in primavara cu un numar ridicat de cazuri, simt acum gravitatea situatiei.


Profesorul Jonathan Van-Tam, unul dintre responsabilii de la Londra in domeniul sanatatii, a avertizat saptamana trecuta ca numarul mare de infectii confirmate initial printre tineri a ajuns sa se revada si in randul persoanelor varstnice.


Datele oficiale din Marea Britanie arata ca numarul persoanelor de peste 60 de ani care au fost testate pozitiv cu COVID a crescut de patru ori, comparativ cu luna septembrie.


"Am vazut o crestere a numarului de cazuri. A inceput cu tinerii si s-a raspandit gradual la cei varstnici", a declarat Patrick Vallance, principalul consilier stiintific al guvernului britanic.


"Aceasta crestere a numarului de cazuri s-a vazut intr-o crestere a spitalizarilor. Pe masura ce numarul spitalizarilor a crescut, din pacate, dar nu neasteptat, numarul deceselor a crescut si el", a observat acesta.


Situatia a fost observata si in Germania. Institutul Robert Koch a subliniat tot saptamana trecuta ca proportia de cazuri confirmate printre varstnici a inceput sa creasca din septembrie.


In Franta, numarul de cazuri de COVID printre oamenii de peste 65 de ani s-a triplat in doar trei saptamani. Iar in Spania, varsta medie a celor diagnosticati cu COVID, care scazuse de la 40 de ani in iulie la 37 in august, a crescut iarasi la 39 de ani.


Transmiterea virusului de la tineri la varstnici a fost observata si in alte colturi ale lumii.


Cand cercetatorii de la CDC-ul american au analizat un focar de infectie in sudul Statelor Unite, in luna iunie, au observat ca cresterea numarului de cazuri printre tineri preceda cresterea numarului de cazuri printre varstnici cu aproximativ 4-15 zile. Cu alte cuvinte, odata ce un focar izbucnea printre tineri, virusul ajungea inevitabil la grupurile de varsta mai vulnerabile.


Intoarcerea la restrictii dure


Multe state europene care au observat aceasta tendinta fac deja eforturi sa previna o suprasolicitare a spitalelor.


In fata unei cresteri necontrolate a numarului de cazuri, Irlanda a anuntat luni ca va impune un nou lockdown de sase saptamani.


Cehia a anuntat deja inca de saptamana trecuta o serie de restrictii foarte dure, iar Belgia si Franta, partial, au introdus restrictii de circulatie pe timp de noapte pentru cetateni.


Oficialii din Belgia, care au admis ca se confrunta cu "un tsunami de cazuri", sunt gata sa mearga si mai departe si au anuntat ca iau in calcul un lockdown in toata regula.


Restrictii de circulatie au fost impuse si in Spania pentru regiunea Madrid, iar autoritatile spaniole iau acum in calcul sa impuna masuri similare in alte regiuni.


Comments