O jumatate de milion de romani vor in Marea Britanie dupa BREXIT. Cum obtii statutul de rezident

O jumatate de milion de romani vor in Marea Britanie dupa BREXIT. Cum obtii statutul de rezident

O jumatate de milion de romani vor in Marea Britanie dupa BREXIT. Cum obtii statutul de rezident

Potrivit datelor furnizate de autoritatile britanice, 498.700 de romani au aplicat pana la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (#SettledStatus / #PreSettledStatus) in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusa de autoritatile britanice la dispozitia cetatenilor europeni care doresc sa continue sa locuiasca in UK si dupa 31 decembrie 2020.

Numarului de aplicatii depuse de cetatenii romani a crescut cu 63.000 fata de sfarsitul anului 2019.

La nivel total, in cadrul EU Settlement Scheme au fost inregistrate 3.107.900 aplicatii depuse de cetateni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicatii pentru #SettledStatus si 41% #PreSettledStatus.

Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 30 iunie 2021, pentru cetatenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit pana la 31 decembrie 2020.

Cum poate fi obtinut statutul de rezident in Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat cetatenilor romani aflati pe teritoriul UK inainte de 31 decembrie 2020 sa solicite obtinerea unuia dintre cele 2 tipuri de statut de rezident, disponibile pentru cetatenii europeni: "Settled", respectiv "Pre-settled".

Statutul de "Settled" (Settled Status) se aplica cetatenilor europeni care au avut resedinta in Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult. Cetatenii care aplica si obtin statutul "Settled", isi pastreaza aceleasi drepturi pe care le au si in prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic si cel de securitate sociala pe teritoriul Marii Britanii pe o perioada nelimitata.

Statutul de "Pre-settled" (Pre-Settled Status) se aplica cetatenilor europeni care au avut resedinta in Marea Britanie pentru mai putin de 5 ani de zile consecutivi. Cetatenii care primesc statutul "Pre-settled" vor putea locui in Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, astfel incat sa aiba timpul necesar pentru a fi eligibili pentru a obtine statutul de "Settled". La obtinerea statutului "Pre-settled", cetatenii isi pastreaza aceleasi drepturi pe care le au si in prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic si cel de securitate sociala pe teritoriul Marii Britanii. Insa, dupa cei 5 ani de sedere continua trebuie sa aplicati pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Aplicatia pentru unul dintre cele doua tipuri de statut este GRATUITA pentru toate persoanele care doresc sa obtina noul statut de rezident si se poate face online prin intremediului oricarui dispozitiv (laptop, dispozitiv Android sau iPhone) sau prin posta, urmand instructiunile disponibile aici.

La depunerea solicitarii, aplicantii au nevoie de dovada pentru: identitate si resedinta in Regatul Unit (cu exceptia cazului in care au un document de sedere permanent valabil sau un permis de sedere pe durata nedeterminata pentru a ramane sau a intra in Regatul Unit)

Pentru mai multe detalii si pasii de urmat pentru inscrierea in ,,Sistemul de inregistrare a cetatenilor din Uniunea Europeana in vederea obtinerii noului statut de sedere in Regatul Unit", puteti consulta Ghidul de indrumare in limba romana publicat de Home Office, accesibil la adresa: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Sectiunea BREXIT a site-ului Ambasadei Romaniei la Londra https://londra.mae.ro/node/2173

Informatii referitoare la procedura de inregistrare sunt disponibile si pe pagina MAE http://www.mae.ro/brexit, pe pagina Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit.

Post-Brexit. La data de 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a parasit in mod oficial Uniunea Europeana. Brexit-ul este urmat de o perioada de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2020. Sfarsitul perioadei de tranzitie va marca incetarea aplicarii legislatiei europene in Marea Britanie.

Conditiile actuale de calatorie vor fi valabile si in perioada de tranzitie. Astfel, cetatenii romani pot calatori in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) fara viza, in baza pasaportului sau a cartii de identitate (cel putin pana la data de 31 decembrie 2020) aflate in curs de valabilitate, a informat Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Comments