O manastire veche de secole a fost descoperita de arheologi in Romania

O manastire veche de secole a fost descoperita de arheologi in Romania

O manastire veche de secole a fost descoperita de arheologi in Romania

Este vorba de un proiect româno-maghiar de cercetare arheologică sistematică a sitului arheologic „Igriş – mănăstirea cisterciană Egres”. Mănăstirea cisterciană Egres a fost fondată în anul 1179 şi ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei. Proiectul are ca obiectiv principal identificarea şi studierea edificiilor de cult şi a clădirilor care au compus complexul monastic medieval, în vederea reconstituirii trecutului acestei mănăstiri despre care sunt informaţii doar prin prisma unor izvoare documentare sau datorită unor lucrări de istoria artei despre fragmentele arhitecturale provenite din demolarea mănăstirii, care a avut loc în cursul secolelor XVIII şi XIX. Aceste fragmente arhitecturale demonstrează că abaţia cisterciană Egres a avut două etape constructive, una la sfârşitul secolului al XII-lea şi cea de-a doua în prima jumătate a secolului al XIII-lea.

Proiectul româno-maghiar de cercetări arheologice sistematice a sitului arheologic „Igriş – mănăstirea cisterciană Egres” este iniţiat de Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara în colaborare cu Universitatea Catolică „Péter Pázmány” din Budapesta. Mai participă la acest proiect Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Episcopul romano-catolic de Timișoara Martin Roos, prezent la fața locului, a apreciat eforturile arheologilor, la fel și reprezentanții CJ Timiș, vicepreședintele Traian Stancu, directorul Muzeului Național al Banatului Claudiu Ilaș spunând că aceste cercetări vor continua.

Mai multe pe tion.ro. 

Articole recomandate

Comments