O noua publicatie independenta din Rusia se inchide, dupa ce a fost catalogata drept „agent strain”

O noua publicatie independenta din Rusia se inchide, dupa ce a fost catalogata drept „agent strain”

O noua publicatie independenta din Rusia se inchide, dupa ce a fost catalogata drept „agent strain”


Site-ul independent rus Advokatskaya Ulitsa, care difuzeaza stiri din domeniul juridic, a anuntat luni, 18 sseptembrie, ca se va inchide la sfarsitul acestei luni din cauza statutului sau de "agent strain", informeaza The Moscow Times.


"Dupa ce Ultisa a fost adaugata in registrul (agentilor straini), eu, in calitate de editor, am ramas cu putine optiuni pentru organizarea activitatii ulterioare a proiectului", a afirmat redactorul-sef al site-ului, Katerina Gorbunova.


"Nu sunt multumita de niciuna dintre ele", a scris Gorbunova pe aplicatia de mesagerie Telegram, acuzand faptul ca statutul de "agent strain" este motivul principal pentru inchiderea publicatiei independente.


Ministerul rus al Justitiei a desemnat Advokatskaya Ulitsa drept "agent strain" in luna aprilie, sustinand ca stirile difuzate de aceasta publicatie "au creat o imagine negativa a Rusiei, a legislatiei sale actuale si a practicilor de aplicare a legii".


Advokatskaya Ulitsa, un proiect finantat de avocati, a relatat despre chestiuni legate de aceasta profesie inca de la infiintarea sa, in 2019.


Statulul de "agent strain", care aminteste de termenul ,,dusman al poporului" din epoca stalinista, le impune constrangeri administrative persoanelor sau entitatilor in cauza, inclusiv controlul regulat asupra surselor lor de finantare. El impune, de asemenea, ca orice publicare, inclusiv pe retelele sociale, sa contina eticheta ,,agent strain".


Sute de jurnalisti, activisti si personalitati ale societatii civile au fost catalogati drept "agenti straini" in ultimii ani, pe fondul represiunii de amploare a Kremlinului impotriva presei independente si a opozitiei.


Saptamana trecuta, Putin a aparat saptamana trecuta legea din Rusia privind "agentii straini", afirmand ca este "mai liberala" decat legislatia similara din Statele Unite ale Americii.


Foto: Profimedia Images


Urmareste pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informatii despre razboiul din Ucraina


Comments