O parte a Cazinoului din Constanta, dezvelita dupa mai bine de doi ani de restaurare. Cum arata cladirea-monument

O parte a Cazinoului din Constanta,

O parte a Cazinoului din Constanta, dezvelita dupa mai bine de doi ani de restaurare. Cum arata clad...


Demarate in ianuarie 2020, lucrarile de consolidare si reabilitare de la Cazinoul din Constanta sunt realizate in proportie de 57%, iar fatada de nord a cladirii a fost dezvelita vineri, 19 august, a transmis Ministerul Dezvoltarii.


,,Dezvelirea Cazinoului din Constanta, cladire unica si reprezentativa a Romaniei, a carei reabilitare este prioritara pentru Guvern, a fost un moment unic astazi dimineata. Lucrarile de reabilitare finalizate pana acum subliniaza monumentalitatea acestei superbe cladiri construite in stil Art Nouveau", a spus ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila.


Potrivit Ministerului Dezvoltarii, dupa mai bine de doi ani de lucrari de restaurare, au fost finalizate lucrarile la fatada de nord a cladirii si a turnurilor cu berbeci si au fost inlaturate elementele de protectie, cladirea fiind astfel vizibila publicului larg care frecventeaza faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanta.


Proiectul de modernizare a Cazinoului din Constanta are o valoare de 90 de milioane de lei, adica aproximativ 18 milioane de euro, si vizeaza urmatoarele obiective:


consolidarea in vederea punerii in siguranta;refacerea instalatiilor, modernizarea celor existente si realizarea de noi instalatii conform normativelor in vigoare;reabilitarea zidului de sprijin, de aparare impotriva valurilor;refacerea balustradei metalice conform solutiei originare si a parapetului in stil Art Nouveau;sistematizarea verticala si sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluviala si cu sisteme de degivrare;sistemele de sonorizare exterioara si interioara;iluminatul arhitectural interior si exterior.

Simbol al celui mai mare port al Romaniei, Cazinoul de pe faleza orasului Constanta a fost construit la initiativa regelui Carol I si inaugurat in 1910.


Comments