Oamenii de stiinta lucreaza la un biosenzor care detecteaza COVID-19 si gripa, in acelasi timp

Oamenii de stiinta lucreaza la un biosenzor care detecteaza COVID-19 si gripa, in acelasi timp

Oamenii de stiinta lucreaza la un biosenzor care detecteaza COVID-19 si gripa, in acelasi timp


Am mai spus-o inainte si o mai spunem si acum: COVID-19 este o boala respiratorie mult mai periculoasa decat gripa. Cu toate acestea, cele doua infectii virale au unele simptome asemanatoare, cum ar fi febra si tusea. In asteptarea urmatorului sezon gripal in toamna si iarna, cercetatorii de la Universitatea din Texas lucreaza acum la un senzor care poate diferentia intre cele doua tipuri de virusuri pornind de la o singura proba.


A face gripa in timpul pandemiei poate fi confuz si ingrozitor de infricosator, deoarece unele dintre simptome se suprapun. Te autoizolezi si nu mai iesi din casa doua saptamani? Mergi direct la spital pentru a-ti face un test, unde s-ar putea sa risti de fapt sa te infectezi cu coronavirus?


Cercetatorii de la Universitatea din Texas lucreaza la un test dublu, care ar putea risipi astfel de griji, economisind milioane de euro si nenumarate ore de lucru pentru personalul medical.


Cu un al doilea val de coronavirus, probabil sa apara chiar pe masura ce intram in sezonul gripei, exista o nevoie urgenta de diagnostic care poate diferentia intre COVID-19 si gripa.

Deji Akinwande, profesor de inginerie la Universitatea din Texas, coautor al studiului:
Detectarea simultana a gripei si a COVID-19

Anterior, Akinwande si colegii sai au creat un biosenzor pe baza de grafen, care detecteaza cu precizie deficienta de fier la copii. Grafenul - foaia de carbon groasa de doar un atom, aranjata intr-o grila atomica in forma de fagure - este foarte sensibil la particulele incarcate electric. Cand este combinat cu anticorpi antiferitina, biosenzorul devine reactiv la respectiva biomolecula.


Senzorul este de dimensiunea unui stick USB si are nevoie doar de o proba de saliva. Sursa: Dmitry Kireev, Universitatea din Texas.

Grafenul este atat de sensibil incat poate detecta chiar si mici biomolecule, cum ar fi virusurile.


A devenit clar ca doar schimband anticorpul am putea pivota platforma pentru a ne concentra asupra coronavirusului.

Deji Akinwande, profesor de inginerie la Universitatea din Texas, coautor al studiului:

Testul dual va fi infuzat cu anticorpi atat de coronavirus, cat si de gripa, o parte a testului fiind sensibila la COVID-19, in timp ce cealalta parte reactioneaza doar la gripa.


Senzorul, care nu este mai mare decat un stick USB, ar economisi resurse pretioase si timp. Testul ar reduce, de asemenea, consumul de tampoane nazale aflate la mare cautare, intrucat ar functiona pe baza unei probe de saliva.


Desi inca nu au fost facute experimente omologate, echipa de cercetare intentioneaza sa foloseasca initial probe inactive de coronavirus si gripa pentru primele lor teste. Aceste rezultate timpurii vor determina cat de bine se poate conecta senzorul la proteina tepusa a coronavirusului, pe care o foloseste pentru a se lega de celulele umane si a provoca infectii. Abia apoi vor lucra si cu virusurile active SARS-CoV-2 si influenza.


Daca prototipul se dovedeste eficient, productia in masa va fi derulata imediat ce cercetatorii vor gasi un partener adecvat. Deocamdata, testul dual este sustinut de o subventie din partea Fundatiei Nationale a Stiintei din Statele Unite.&


LIBERTATEA PUBLICA ARTICOLE DE STIINTA. In plina criza provocata de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricand cititorii au nevoie de informatie stiintifica de calitate, prezentata limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborari cu jurnalistii romani de la publicatia ZME Science, o platforma independenta de jurnalism de stiinta, alcatuita din experti care, in mod obisnuit, relateaza pentru publicul avizat din strainatate. Ei scriu, in fiecare zi, mai multe articole in Libertatea, bazate pe cele mai recente date si studii despre epidemie.&


Comments