OARE CINE E DE VINA? – Singura echipa baimareana din Liga Nationala, conditii improprii de functiona...

OARE CINE E DE VINĂ? Nou-promovata în Liga Națională de Baschet, clubul BCM Baia Mare a ajuns bătaia de joc a autorităților locale.

OARE CINE E DE VINĂ? Imediat ce s-a calificat în eșalonul întâi, reprezentanții clubului băimărean au făcut solicitări către Administrația Publică și Locală.

Mai exact, aceștia au dorit să vadă dacă Primăria Baia Mare poate susține financiar echipa de seniori.

Răspunsuri oficiale nu au sosit nici măcar astăzi, 15 septembrie, chiar dacă solicitările au fost făcute de la începutul lunii iunie.

În mod legal, răspunsurile ar fi trebuit oferite în termen de 30 de zile de către autoritate. Mai mult, cu câteva zile înainte de debutul în Liga Națională, BCM Baia Mare a trebuit să se antreneze în condiții improprii.

Iar panourile de baschet care au fost montate în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare pot fi folosite în campionat doar cu derogare de la federație.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 15 septembrie, reprezentanții clubului BCM Baia Mare au tras un semnal de alarmă.

„Până în data de 15 septembrie, cu începere din 1 iunie, după marea performanță pe care am avut-o, am mers de mai multe ori cu cereri oficiale, înregistrate la administrația publică locală și județeană.

Din păcate, nu am primit un răspuns scris, concret dacă ne ajută sau nu financiar în acest an competițional. Am primit în schimb promisiuni și amânări. La ultima discuție pe care am avut-o în această săptămână cu domnul primar interimar ni s-a promis că la începutul lunii octombrie va avea loc o rectificare bugetară, la care nu va fi omisă echipa de baschet. Aveam de ales.

Să renunțăm sau să continuăm. Prin bunăvoința și înțelegerea partenerilor noștri am făcut un front comun cu jucătorii și staff-ul tehnic.

Astfel am decis ca munca de zece ani care am făcut-o este păcat să o aruncăm la coșul de gunoi pentru lipsa de comunicare sau lipsa de responsabilitate și atitudine în luarea unei decizii de către administrația publică locală și județeană”, a spus George Opriș, președintele clubului BCM Baia Mare.

Clubul băimărean a depus patru solicitări la autoritatea locală și nici pentru una nu a primit un răspuns oficial, în scris. Toate dialogurile au fost purtate verbal, existând doar promisiuni sau noua deviză din Primăria Baia Mare, „Nu sunt bani!”.

Panourile montate în Sala Polivalentă, modele din 1995

baschet-15-sept

Panourile montate în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare sunt model Fiba2. Acestea sunt suspendate, lucru nemaiîntâlnit încă în Liga Națională de Baschet.

Specialiștii susțin că acestea împreună cu sistemul de cronometru necesar desfășurării partidelor de baschet nu pot costa mai mult de 15.000 de euro. În urmă cu ceva timp, însă, Primăria Baia Mare a acordat o sumă mult mai mare pentru a acoperi achiziția dotărilor.

Oare s-a făcut economie sau factura a fost umflată?

„Am inclus o poziție nouă în lista de investiții ca urmare a promovării echipei de baschet în Liga Națională. Am venit în întâmpinarea dorințelor clubului de a juca în Sala Polivalentă Lascăr Pană. Astfel am inclus dotarea sălii cu panouri de baschet respectiv sistemul de cronometru, la valoarea de 273.000 de lei. Urmând ca partea de administrare a bazei sportive să se asigure suma necesară pentru marcarea terenului baschet și pentru echipa de volei care este angrenată în Cupele Europene”, a declarat Vasile Barbul, în 19 iulie, în momentul în care aleșii locali au votat pentru rectificarea bugetară a municipiului Baia Mare.

Panourile sunt de o calitate inferioară și s-ar putea ca în acest caz administrația locală să fi făcut o risipă de bani.

Ce se întâmplă dacă peste un an Federația Română de Baschet decide că în Liga Națională se joacă doar cu panouri Fiba1?

Și, cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, seniorii nou-promovatei au ajuns să se antreneze în condiții inumane.

„Am început antrenamentele din 1 august la sala de sport a Școlii Vasile Alecsandri, o suprafață foarte bună de joc, cu niște panouri din anii ‘80.

Am avut două accidente în care puteam să apărem la știrile de la ora 5, era să cadă panoul pe doi jucători. Cam astea sunt condițiile în care ne-am antrenat. Din punct de vedere sportiv aceste panouri au fost total neadecvate pentru o echipă cu vârsta de peste 12 ani.
Ne-am bucurat că am reușit în această săptămână să ne antrenăm la Colegiul Economic, din nou cu panouri de lemn. În ultimii zece ani am fost în competiții în toată țara, dar eu nu am mai văzut panouri de lemn decât la Baia Mare.

Sperăm ca mâine să putem să intrăm în Sala Polivalentă să ne antrenăm la panourile achiziționate. Ele sunt de anii 1995. Vom fi singura echipă din Liga Națională care vom avea panouri suspendate.

Panourile sunt pe roți și nu se dă voie decât cu o derogare din partea federației la panouri suspendate”, a spus Sebastian Man, antrenorul principal al BCM Baia Mare.
Cu toate acestea, BCM Baia Mare este convinsă să meargă mai departe. Şi, potrivit reprezentanților clubului băimărean, echipa va juca meciul de luni cu Steaua cu gândul să termine campionatul.

Simona Vasiac

Comments