Ochelarii de soare ne pot afecta vederea. De ce trebuie sa tinem cont

Ochelarii de soare ne pot afecta vederea. De ce trebuie sa tinem cont

Ochelarii de soare ne pot afecta vederea. De ce trebuie să ţinem cont
Ochelarii de soare ne pot afecta vederea. De ce trebuie să ţinem cont

Pentru a evita astfel de probleme, specialiştii recomandă să respectăm o serie de reguli şi să fim atenţi la câteva detalii atunci când cumpărăm ochelari de soare.

O primă regulă este aceea conform căreia ochelarii de soare scumpi sunt şi de calitate, ceea ce este, de multe ori, adevărat.

Preţul mic al ochelarilor de soare reflectă frecvent utilizarea unor materiale de calitate îndoielnică, deci mai bine dăm un ban în plus dar ştim că beneficiem de un produs sigur pentru sănătatea noastră.

Medicii oftalmologi spun că trebuie să acordăm atenţie şi marcajelor de pe ramele ochelarilor de soare.
Întotdeauna eticheta trebuie să precizeze că lentila respectivă oferă protecţie 100% împotriva razelor ultraviolete sau UV 400, altfel ne putem alege cu afecţiuni oculare deloc de neglijat, precum cataracta, dar şi alte simptome neplăcute cum ar fi oboseala ocular, durerile de cap sau lăcrimarea abundentă.

Nu trebuie trecut cu vederea lipsa însemnului “CE”, care indică faptul că lentilele corespund standardelor europene.

Un alt marcaj este filtrul de protecţie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CAT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veţi găsi categoriile 0, 1, 2, 3 sau 4. Cu cât lentila este mai colorată, cu atât oferă o protecţie mai ridicată. Însă, specialiştii nu recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4.

Ochelarii de soare cu lentilă colorată, dar fără filtre speciale de protecţie, ar trebui evitaţi pentru că pot face mai mult rău ochilor decât dacă nu am purta deloc ochelari, avertizează specialiştii.

„Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupila se dilată, dar neavând protecţie ultravioletele trec”, spune Eugen Rotaru, optometrist, conform Adevarul.ro.

Deşi efectele negative ale purtării unor ochelari de soare nepotriviţi se văd abia după câţiva ani, există şi câteva consecinţe imediate, cum ar fi apariţia sau creşterea dioptriilor.

"Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi celor care poartă ochelari de soare este să fie foarte atenţi ca imaginea să nu fie deformată de lentile, pentru că acest lucru afectează vederea şi dă dureri de cap. În plus, e bine să fie evitată purtarea îndelungată a ochelarilor de soare cu lentila închisă la culoare, cei negri în mod special, pentru că pot crea dependenţă şi poate apărea chiar o sensibilitate exagerată la lumină", declară medicul Monica Pop.

Persoanele care poartă ochelari de vedere au la dispoziţie opţiunea confecţionării unor ochelari de soare cu dioptrii pentru orice viciu de refracţie, plus protecţia UV.

Articole recomandate

Comments