OFICIAL Legea carantinarii, MODIFICATA, a fost promulgata: Persoanele care se considera vatamate pot...

Potrivit modificarii Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, ,,orice persoana care se considera vatamata intr-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin.(3) poate introduce, in termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei directiei de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, actiune la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are resedinta ori la judecatoria in a carei circumscriptie este situat spatiul sau unitatea sanitara in care este izolata, solicitand anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru".

In forma sa anterioara, Legea carantinarii, desi prevedea ca atat masura carantinarii, cat si cea a izolarii pot fi contestate in instanta, nu mentiona un termen in care instanta poate fi sesizata. Proiectul de lege pentru modificarea Legii carantinarii a fost initiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, senatorul USR George Dirca, senatorul PNL Daniel Fenechiu si senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke.

Potrivit proiectului de modificare a legii 136/2020, un pacient simptomatic sau asimptomatic poate contesta in instanta decizia autoritatilor privind izolarea in 24 de ore. In expunerea de motive a proiectului legii se arata ca ,,stabilirea unui termen scurt, de cel mult 24 de ore, pentru introducerea unei actiuni judiciare este justificata de faptul ca izolarea persoanelor nu poate depasi 48 de ore. Modificarea operata va permite cresterea eficacitatii mecanismului de contestare a actului administrativ individual, astfel incat solutionarea acestuia sa se poata realiza de catre instanta de judecata in interiorul celor 48 de ore." Termenul de 24 de ore va fi valabil si pentru procesele aflate in curs de solutionare la momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi.

In noua Lege a carantinarii, promulgata vineri de seful statului, se mai prevede ca Inalta Curte de Casatie si Justitie se pronunta in complet de 5 judecatori constituit in cadrul sectiei de contencios administrativ si fiscal, in termen de 5 zile de la sesizare, prin hotarare definitiva.

In acest caz, Apelul este solutionat de sectia civila a tribunalului, intr-un termen care nu va depasi 24 de ore de la data sesizarii instantei. Dispozitiile acestei legi se aplica si proceselor in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a legii.

,,Dosarele se trimit, de urgenta, pe cale administrativa, sectiilor devenite competente sa le judece potrivit prezentei legi", se mai arata in document.

Legea carantinarii si a izolarii (nr. 136/18 iulie 2020) a intrat in vigoare in urma cu doua luni, pe 21 iulie 2020. Guvernul a adoptat atunci Hotararea propusa de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta privind masurile pe care le vor lua autoritatile in timpul epidemiei de coronavirus si a oricarei situatii de risc sanitar. Potrivit Legii, persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic vor fi obligate sa stea 14 zile in carantina. De asemenea, in carantina vor sta si cei care au avut contact direct cu o persoana confirmata cu coronavirus. Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive. Aceasta se poate face la domiciliu sau la spital.

Comments