OMS, apel urgent catre tarile din Europa: ,,Puneti cazurile COVID-19 de contact in CARANTINA!"

OMS, apel urgent catre tarile din Europa: ,,Puneti cazurile COVID-19 de contact in CARANTINA!"

OMS, apel urgent catre tarile din Europa: ,,Puneti cazurile COVID-19 de contact in CARANTINA!"

Epidemiologul si fostul chirurg Mike Ryan avertizeaza ca intreruperea lantului de transmitere a virusului este foarte importanta si ca acest lucru sa se intample este nevoie urgent de punerea contactele cazurilor confirmate in carantina.

Urmarirea cazurilor de contact este deficitara in numeroase tari din Europa, iar cazurile confirmate cu noul coronavirus au "explodat" pe Batranul Continent in ultimele doua saptamani, obligand autoritatile sa reia o serie de masuri mai mult sau mai putin coercitive pentru controlul pandemiei.

,,Daca mi-as putea pune o dorinta magica pentru a imbunatati un lucru pe care ar trebui sa-l imbunatatim cu adevarat, aceasta ar fi sa ma asigur ca fiecare persoana care s-a aflat in contact cu un caz confirmat de COVID-19 este pusa in carantina pe perioada necesara, pentru a intrerupe lantul transmiterii.

Eu nu cred ca acest lucru se intampla sau ca este facut in mod sistematic", iar acesta "unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanturi atat de mari", a declarat Ryan, luni, la Geneva, in conferinta de presa online.

Numarul infectarilor pe teritoriul european a depasit deja 7,17 milioane pana marti, 20 octombrie, apropiindu-se alarmant de rapid de Statele Unite, cu peste 8,45 de milioane de cazuri. Din pacate, in Europa au murit pana acum 240.462 de oameni din cauza COVID-19, potrivit datelor centralizate de Worldometers.

Franta a inregistrat in ultima saptamana o crestere fulminanta a imbolnavirilor de COVID-19, potrivit Centrului European al Bolilor (ECDC). Pe primele locuri la rata infectarii, sunt Cehia, cu o incidenta de 858,6, Belgia, cu o incidenta de 756,9, Olanda - 535,1, Franta - 414,6, dar cu o rata a mortalitatii scazute sub 2, Marea Britanie - 329,2, Spania - 312.4, cu o rata peste cazurilor de Romania nu se mai afla in primele 10 din topul negativ al ratei infectarii - 238,6, dar a ramas in cel al mortalitatii, cu un indice de 4,8, cumulat in ultimele doua saptamani la 100.000 de locuitori. Pe primul loc la rata mortalitatii se afla Cehia - 6,5, urmata de tara noastra, cu 4,8, Spania - 3,6, Ungaria - 3,5, Belgia - 2,9, Polonia - 2,6.

,,Aproape jumatate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au inregistrat o crestere cu 50% a numarului infectiilor saptamana trecuta", a insistat Michael Ryan.

Ceea ce-l ingrijoreaza pe dr. Ryan este ca numarul spitalizarilor si deceselor incepe "sa imite" aceasta tendinta, chiar daca a subliniat ca OMS este intrigata si ancheteaza cu privire la posibilitatea ca oamenii afectati "sa aiba doze mai slabe de expunere" si sa fie, astfel, in general, mai putin atinse grav.

Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS si-a exprimat la randul sau uimirea fata de faptul ca "conceptul de cluster (al infectiei la adunari) nu este retinut", in pofida faptului ca "este una dintre marcile coronavirusului".

In Europa, invers fata de Asia - unde eforturile de urmarire si de plasare in carantina au fost mentinute -, perioadele de carantina din primavara au fost urmate, in multe cazuri, de o relaxare, atat a autoritatilor, cat si a oamenilor.

"Stiu ca oamenii s-au saturat, dar acest virus a aratat ca daca lasam garda jos poate reaparea in mare viteza si ameninta spitalele si sistemele de sanatate", a avertizat si directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comments