OPERATIUNEA ,,SARPANTA" Primarul Chereches a

OPERATIUNEA ,,SARPANTA" – Primarul Chereches a dispus ,,o inventariere a constructiilor nelegale: ed...

DISPOZITIE. Pentru lectura scrierii de fata e necesar un imbold la calm si ratiune, pentru ca intentia nu este de a genera panica, de a creste nejustificat tensiuni arteriale ori de a ridica consumul de medicamente impotriva anxietatii sau nervozitatii. Aceasta scriere are un unic scop: de a va informa ce o sa vi se intample. Asadar, scrierea :)…

&

Vine nota de plata daca locuiesti in Baia Mare si te regasesti intr-un dintre urmatoarele situatii: ti-ai inchis balconul in 1991 si n-ai autorizatie; ai incropit un garaj si pana acum ai fost lasat in pace de factorii de coercitie din administratia publica locala; ti-ai construit un balcon la parter sub al vecinului de deasupra; in fine, ai edificat ceva, orice (sarpante, acoperisuri, cotet pentru cainele scarii etc.), si nu ai autorizatie de la Primarie.

&

Mai exact, angajatii Primariei Baia Mare de la serviciile Disciplina in constructii si Politia locala vor trebui sa finalizeze inventarul complet al constructiilor nelegale edificate pe raza municipiului. Pentru asta au la dispozitie un grafic de actiune si un deadline (termen) – 1 decembrie 2017 -, sigur, toate gandite, controlate si dispuse de Intaiul strateg al urbei, primarul Catalin Chereches.

&

Practic, dupa 27 de ani de democratie prost inteleasa in care fiecare a facut ce, cum si cand a vrut in acest oras, Chereches si-a dat seama acum, dupa ce a stat in ultimii sase ani pe tronul suprem (dar mai bine mai tarziu decat niciodata, zice-o vorba-nteleapta), ca asa nu se mai poate. Si ca cine a gresit (adica a edificat dupa cum l-a taiat capul) trebuie sa… Chiar, trebuie sa ce? Sa aflam chiar de la sursa ce se intampla cu acel inventar al constructiilor nelegale.

&

,,Dupa ce vom avea o evidenta clara a acestor constructii nelegale vom decide, pentru fiecare chestiune in parte, cum procedam. (De pilda) Pentru chestiunile legate de acoperisurile nelegale exista doua variante. O varianta ar fi ca, in colaborare cu asociatile de proprietari, sa preluam planseele de blocuri si municipiul sa le mansardeze, devenind proprietar si apoi inchiriindu-le sau vanzandu-le (si cu acesti bani putem actiona pentru izolarea blocurilor, pentru ca proiecte europene expunerea municipiului in acest sens este foarte mare din perspectiva financiara - pana in 2020 avem 100-150 de blocuri de izolat pe proiecte europene, dar mai avem inca 700 de blocuri care trebuie izolate – si constatam ca in afara de chestiunile de eficienta energetica si de reducerea costurilor pe care le au cetatenii si de chestiunile de estetica si de imagine municipiul nu castiga mare lucru)", a precizat primarul Chereches.

&

Sigur, v-as spune si care ar fi cea de-a doua varianta in privinta acoperisurilor edificate fara autorizatie, in optiunea edilului, insa acesta a ratat explicatia. Adica a uitat sa o comunice. Dar de stiut, sigur o stie!, doar El a creat strategia ce se pune-n practica chiar acum si cu care ,,vom vedea ce vom face".

&

Singura ciudatenie in aceasta decizie, foarte buna, fireasca si tardiva, este ca a fost gandita doar pe jumatate, acest ,,vom vedea ce facem cu inventarul ala" lasa loc de interpretari in lipsa unor reguli clare ale acestui ,,joc". Cand faci o strategie, fa-o pana la capat si du-o la indeplinire. Altfel, fiind incompleta, e lipsita de logica si da senzatia unui alt lucru facut de mantuiala, fara o finalitate concreta. Dar increderea e ultima care decedeaza. #doareusimamaputemconduceorasul

&

Catalin VISCHI

Comments