Orasul cu 24 de milioane de locuitori care risca sa fie acoperit complet de ape

Orasul cu 24 de milioane de locuitori care

Orasul cu 24 de milioane de locuitori care risca sa fie acoperit complet de ape


Lagos, cel mai populat oras din Nigeria, care numara 24 de milioane de locuitori, ar putea fi inghitit de ape pana in anul 2100, din cauza cresterii nivelului marii, fenomen atribuit incalzirii globale, relateaza CNN.


Orasul de pe coasta atlantica este deja inundat frecvent in perioada martie-noiembrie. Anul acesta, insa, luna iulie a adus inundatii fara precedent.


,,A fost foarte rau si neobisnuit. Am iesit din casa... nu mi-am dat seama ca a plouat asa de mult... Cu cat mergeam mai mult, cu atat nivelul apei era mai mare. Apa continua sa creasca, pana a depasit bara de protectie, apoi a intrat in interiorul masinii", a declarat Eselebor Oseluonamhen, 32 de ani, pentru CNN.


Fotografiile si videoclipurile postate pe retelele de socializare au aratat zeci de vehicule inundate de apa dupa ploile torentiale.


Every year!!!! Same same in Lagos!! Nothing is ever done about flooding but to tell citizens to move.....Pls keep your saloon cars at home o.Even SUVs dey swim ??? pic.twitter.com/bN31UuLOzK

-- Kate Henshaw (@HenshawKate) July 16, 2021

Pentru locuitorii orasului, nu a fost prima oara cand s-au confruntat cu aceasta problema, cum nu o sa fie nici ultima. Dar, pana la sfarsitul secolului, Lago ar putea deveni nelocuibil, in contextul cresterii nivelului apelor din cauza schimbarilor climatice.<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I bring you update from Lagos island.???<br>Swim your way home and be safe.<a href="https://twitter.com/hashtag/Lekki?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Lekki</a><a href="https://twitter.com/hashtag/Lagos?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Lagos</a> <a href="https://t.co/gtwOjpqktP">pic.twitter.com/gtwOjpqktP</a></p>&mdash; Jae? (@BelindaIjeoma) <a href="https://twitter.com/BelindaIjeoma/status/1416060647041871877?ref_src=twsrc%5Etfw">July 16, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


Problema este agravata de ,,sistemele de drenaj inadecvate si slab intretinute, precum si dezvoltarea urbana necontrolata", se arata intr-un studiu al Institutului de Studii pentru Dezvoltare.


Lagos este construit partial pe continent, iar partial pe un sir de insule. Orasul are o linie de coasta erodata, care il face vulnerabil la inundatii, dar si la un final tragic.


Orasele de coasta care risca sa fie scufundate


Nu doar Lagos se afla in pericol, insa. Si alte orase pozitionate similar ar putea sa fie complet sub ape pana in anul 2100, conform unui studiu publicat de grupul de cercetare Climate Central.


,,Ca urmare a poluarii, cresterea nivelului marii ar putea, in decurs de trei decenii, sa inunde zonele in care locuiesc in prezent 300 de milioane de oameni", se spune in studiu.


,,Pana in 2100, zonele care acum gazduiesc 200 de milioane de oameni ar putea sa fie permanent sub linia mareei", mai afirma cercetatorii.


Se estimeaza ca nivelul oceanului planetar va creste cu peste 2 metri pana la sfarsitul acestui secol. Acest lucru lasa Lagos, despre care expertii spun ca se afla la mai putin de doi metri deasupra marii, intr-o stare precara.


,,Este doar o chestiune de timp inainte ca natura sa-si intre in drepturi si acest lucru ar putea fi un dezastru", a adaugat el.


Comments