Parolele proaste continua sa fie la moda: cati utilizatori folosesc "123456"

Parolele proaste continua sa fie la moda: cati utilizatori folosesc "123456"

Parolele proaste continua sa fie la moda: cati utilizatori folosesc "123456"

Dacă te-ai obișnuit să-ți schimbi des parolele online și să ai o combinație elaborată de cifre, litere mici și litere mari la Facebook sau email, să știi că ești excepția de la regulă.

În fiecare an, ajung online numeroase rapoarte conform cărora site-uri importante de pe internet sunt au căzut pradă hackerilor și zeci de milioane sau sute de milioane de parole au devenit vulnerabile. Până și Facebook a stocat sute de milioane de parole ale utilizatorilor în format text, la care au avut acces aproximativ 20.000 de angajați.

Cu toate acestea, ignoranța internauților pentru securitatea online continuă să șocheze. Un nou studiu îngrijorător confirmă faptul că foarte multe persoane nu înțeleg noțiuni de bază de securitate online și, cu atât mai puțin, nu le pun în aplicare.

Cel mai nou raport pe marginea parolele folosite online a fost realizat de NCSC (National Cyber Security Centre) din Regatul Unit. Acesta a scos la iveală faptul că peste 20 milioane de persoane continuă să folosească ”123456” ca parolă pe site-urile care mai permit acest grad de inconștiență. Ca referință, respectiva asociere de caractere a fost prima în topul parolelor folosite în 2018 pe site-urile care au fost sparte.

În contextul în care numărul serviciilor online cu care interacționezi în mod regulat a explodat în ultimii ani, tendința utilizatorilor de a apela la un set simplu de caractere nu este uimitoare. În schimb, poate fi percepută în mod clar ca inconștiență, având în vedere că s-ar putea să ai cardul de credit în spatele multora dintre ele.

În orice caz, același studiu NCSC a concluzionat că doar 15% dintre oameni știu cum să se protejeze pe internet, în timp ce 85% nu au nici cea mai vagă idee. Marea problemă, conform 46% dintre cei intervievați este că informațiile pe marginea acestui subiect sunt complicate. În altă ordine de idei, am scris câteva articole vizavi de cum poți să-ți creezi parola perfectă și să o ții minte.

Comments