Partide in

Partide in pandemie. PSD: „Cine este Ciolacu asta?”

Pe zi ce trece devine tot mai evident ca PSD nu mai vrea sa stea in opozitie. Liderii partidului, in special cei din teritoriu, si-au pierdut rabdarea.

PSD este un partid care s-a nascut la putere. Se intelege, asadar, ca puterea este starea naturala care-i prieste.

Social-democratii sunt oameni de isprava, majoritatea provenind din zona administrativa. Despre PDSR se spunea ca este un partid „administrativ”. De aici rezerva de cadre.

La inceput& avand buni specialisti, cu timpul partidul a fost invadat de mediocritati, in mod progresiv, de jos in sus, culminand cu cocotarea in functia suprema a doamnei Viorica Dancila.

& PSD nu a invatat nimic din lectia usturatoare& a alegerilor prezidentiale din 2019, si urmatorul presedinte dupa plecarea lui Dancila, este departe de a fi o mare personalitate.

Unul dintre liderii din teritoriu, Dumitru Buzatu, seful organizatiei judetene Vaslui, a pus o noua stampila pe fruntea PSD: „Cine este Ciolacu asta care vrea sa ne reformeze?”

Cu toate ca Mircea Geoana era cu zece clase peste Dancila si Ciolacu, a ramas in istorie numele de botez politic dat de Ion Iliescu: Prostanacul.

Buzatu nu este Iliescu, nici Ciolacu nu este comparabil cu Geoana, dar aceasta replica da masura nemultumirilor din PSD la adresa presedintelui interimar.

Situatia se regaseste in multe judete. PSD a devenit, din pacate, un vast camp de manifestare a mediocritatilor. Desigur, sunt si exceptii, dar ele nu salveaza partidul.

Una din prioritatile care au fost transferate de la un presedinte la altul, de la Adrian Nastase, la Mircea Geoana, de la Geoana la Victor Ponta, stopata odata cu preluarea partidului de Liviu Dragnea, a fost nevoia de reformare.

Grupul de la Cluj – Vasile Dancu, Ioan Rus, Vasile Puscas, la care mai tarziu s-a raliat Cozmin Gusa – au incercat sa reformeze partidul tragand sforile pentru a-l inscauna pe Geoana.

Manat de aceeasi dorinta de reformare, i-a urmat Victor Ponta. Care, din motive greu de acceptat, a dat partidul pe mana lui Liviu Dragnea.

Procesul de disolutie, ideologica, etica, a continuat cu Viorica Dancila si continua cu Marcel Ciolacu. Asta a vrut sa spuna liderul organizatiei judetene Vaslui.

Criticile obiective la adresa unui partid vin intotdeauna din interior.

In urma cu cateva luni, inainte de pandemie, Cozmin Gusa, profitand de pozitia lui de patron de televiziune, a incercat sa demareze un amplu proces de reformare a PSD.& Pornea de la ideea de readuce in partid personalitatile, incepand de la Adrian Nastase. Proiectul, prezentarea lui publica, a esuat odata cu plecarea lui Gusa de la televiziunea respectiva.

Probabil ca luptele subterane din PSD pentru acapararea puterii continua.

PSD este un partid disciplinat atata vreme cat este la guvernare si are un lider puternic. In opozitie, fara un comandant suprem, devine vulnerabil, neajutorat.

Cand PNL a propus alegerea primarilor din doua tururi, s-a razvratit, alaturi de UDMR, votand o motiune de cenzura. Este o dovada indubitabila ca PSD nu este partidul pentru care principiile democratice sa fie puse in prim plan.

Asa s-a nascut in focurile evenimentelor din decembrie, asa a organizat primele alegeri din 1990, asa a continuat sa treaca peste orice principii de moralitate politica, dar si de lipsa de respect fata de ideologia social-democrata de tip european. Asta este PSD si nu ai ce-i face! Intrebarea „Cine este Ciolacu asta care vrea sa ne reformeze” pe care o pune un oarecare lider local are talcul ei si, intr-un partid normal, ar putea provoca un cutremur.

Majoritatea membrilor PSD stiau cine era Liviu Dragnea, stiau cine era Viorica Dancila, si stiu si cine este Marcel Ciolacu, dar nu le pasa.

Acesta este marele parodox, marea hiba a PSD.

Comments