Pasca Palmer, despre reducerea deseurilor, programul Casa Verde si taierile de copaci din Capitala

Pasca Palmer, despre reducerea deseurilor, programul Casa Verde si taierile de copaci din Capitala

Pasca Palmer, despre reducerea deseurilor, programul Casa Verde si taierile de copaci din Capitala

Cristiana Paşca Palmer a explicat că principalul obiectiv este reducerea deşeurilor:

"Ne dorim să se reducem complet cantitatea de deşeuri. Ştiţi că în Belgia, Germania, se interzice complet ca aceste deşeuri să se ducă la groapa de gunoi. Către asta tindem şi noi, deşi suntem departe. Un alt motiv pentru care nu se depozitează la groapa de gunoi în străinătate este costul, costă aproximativ 80 de euro pe tonă. Din ianuarie 2017 intră şi la noi o taxă, e mai mică, de 80 de lei pe tonă.

"Plăteşti cât arunci" funcţionează pe principiul colectării selective şi va uncţiona astfel: cei care colectează deşeurile reciclabile gratuit şi doar pentru cel menajer să plătească cetăţeanul. Vrem să o introducem şi la noi, funcţionează bine în străinătate", a explicat ministrul.

O nemulţumire permanentă a locuitorilor Capitalei îl reprezintă groapa de gunoi de la Glina.

"Glina deranjează foarte mulţi oameni şi pe bună dreptate. S-au făcut controale, nu s-au găsit nereguli, dar mi se pare absurd că problema există şi nu sunt nereguli. Sunt nişte probleme, dar nu sunt uşor de identificat. Am decis că vom face o monitorizare permanentă şi va trebui să identificăm sursa corect", spune Paşca Palmer. 

Casa Verde şi Casa Verde Plus - programe e 138 de milioane de lei

"Programele sunt lansate în consultare publică. Vor funcţiona simplu şi clar. 138 de milioane de lei, o parte pentru Casa Verde, programul clasic în care sunt susţinuţi cei care vor să îşi schimbe sistemul de încălzire

Casa Verde Plus e o noutate absolută, unde se pot obține finanțări pentru optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon pe bază de lână, de cânepă, ori noi vrem să creem o cerere din partea cetăţenilor pentru aceste tipuri de produse şi vom avea un program care va ajuta la creearea afacerilor pentru aceste produse naturale", a precizat ministrul Mediului la Realitatea TV, explicând că îşi doreşte ca în două-trei săptămâni să fie publice programele.

Paşca Palmer: "Tăierea copacilor din capitală, am trimis Garda de Mediu în Control, când am văzut decizia Primăriei Capitalei. Nu am mai găsit nimic, nici cioturi. Am analizat în baza fotografiilor puse la dispoziţie de Primărie. Vrem să se schimbe procedura, să fie făcut public de ce se taie copacii şi să fie marcaţi cu vopsea.

Am dispus să se replanteze pe Kisseleff, s-au tăiat 72 şi am dispus să se replanteze 102 copaci". 

Articole recomandate

Comments