Pasul care ar putea impinge SUA si Israelul la actiuni militare impotriva Iranului. Interviu cu un e...


Prabusirea in totalitate a acordului nuclear cu Iranul ar ridica tensiunea in regiune, cu sanse mari pentru o actiune militara a SUA sau a Israelului impotriva Teheranului, spune pentru Libertatea Julien Barnes-Dacey, expert pe Orientul Mijlociu al Consiliului European pentru Relatii Externe, influentul think-tank european. In ciuda protestelor interne, regimul iranian va supravietui, spune expertul, care mai asigura ca Teheranul va continua sa isi proiecteze forta si influenta in regiune si dupa uciderea generalului Qassem Soleimani.


Franta, Germania si Marea Britanie, cele trei tari europene co-semnatare ale acordului nuclear iranian au declansat la inceputul saptamanii mecanismul de reglare a litigiilor prevazut in acord pentru a forta Teheranul sa onoreze angajamentele sale.


Decizia, criticata de Teheran, semnaleaza posibila moarte a acordului care ar fi trebuit sa asigure ca Iranul nu va obtine arma nucleara. Asta dupa ce Donald Trump a decis retragerea unilaterala a SUA din intelegere, in 2018, iar Iranul insusi a inceput in ultimele luni sa renunte la angajamentele luate.


Decizia europenilor este un joc periculos, crede Julien Barnes-Dacey, director al programului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord in ECFR.


"Acordul este "pe aparate" si statele europene cred ca daca activeaza acest mecanism pot creste presiunea de pe umerii Iranului, pentru a-l determina sa se intoarca in acord. Dar cred ca este un joc foarte periculos, pentru ca Iranul ar putea pur si simplu sa renunte in cele din urma si sa ia masuri care vor face ca mentinerea oricarei variante a acordului sa fie foarte dificila", spune Barnes-Dacey.


Ce s-ar putea intampla in conditiile in care Iranul paraseste acordul?


Donald Trump a anuntat, cu emfaza, ca Teheranul nu va detine niciodata arma nucleara, un avertisment lansat deja de mai multe ori si de Israel.


"Cred ca daca acordul se prabuseste in totalitate, lucru care nu s-a intamplat inca, atunci regiunea va intra intr-o noua perioada de risc si incertitudine, cu sanse mari pentru o actiune militara din partea Israelului sau SUA, care vor vrea sa se asigure ca programul nuclear al Iranului nu va avansa", spune expertul ECFR.


Inevitabil, regimul de la Teheran va supravietui

Protestele de weekendul trecut din Iran, care au venit la putin timp dupa cele din noiembrie 2019, au pus autoritatile sub presiune, dar o schimbare de regim pare improbabila, in ciuda nemultumirii cetatenilor dupa doborarea avionului de catre fortele Teheranului.


Cred ca autoritatile se afla sub o presiune imensa, din punct de vedere politic si economic, dar cred ca in mod aproape inevitabil, regimul iranian va folosi toate masurile, inclusiv mecanisme coercitive, pentru a ramane la putere si pentru a reprima orice forma de protest.

Julien Barnes-Dacey, expert pe Orientul Mijlociu al ECFR:
In Iran, manifestantii au vrut sa isi arate solidaritatea cu victimele din avionul doborat de fortele de la Teheran FOTO: EPA

Pe plan extern, situatia ramane tensionata. Confruntarea dintre SUA si Iran va continua, cu noi crize, chiar daca acestea nu vor duce la un conflict deschis, crede expertul.


In ceea ce priveste uciderea lui Qassem Soleimani de catre americani, aceasta este o lovitura, dar nu va determina o schimbare majora de situatie in regiune in viitor.


"Clar, Soleimani era foarte importat si pierderea va fi simtita. Dar Iranul este un stat institutional, cu structuri de securitate puternice. Soleimani va fi inlocuit de cineva care poate nu va avea aceeasi carisma si capacitate strategica. Deci da, va fi o pierdere, dar nu cred ca va fi o lovitura decisiva pentru capacitatea Iranului de a proiecta influenta si putere asupra regiunii", spune Barnes-Dacey.


Mai multi militari europeni in Orientul Mijlociu?

Pe viitor, sansa unei de-escaladari a conflictului SUA-Iran tine de implicarea ambelor parti in negocieri directe.


Donald Trump vrea un nou acord cu Iranul, dar negocierile sunt inexistente FOTO: EPA

"Trump isi doreste foarte mult sa aiba noi negocieri. Vrea un nou acord cu Iranul, dar nu vrea sa faca pasii necesari pentru a aduce Iranul la masa tratativelor. Daca ne uitam la eforturile lui Emmanuel Macron, scopul sau este chiar cel de a-i duce pe iranieni si pe americani la negocieri directe", spune expertul.


Pana atunci, Trump a cerut implicarea mai puternica a NATO in regiune, iar acest lucru s-ar putea traduce prin sporirea numarului de militari europeni.


Vom vedea membrii europeni ai NATO oferindu-se sa isi creasca participarea la alianta anti-ISIS, astfel ca americanii sa isi retraga o parte din trupe. Dar SUA vor continua sa joace rolul dominant. Iar daca americanii vor alege o retragere mai semnificativa, atunci si alte state vor urma exemplul pentru a se retrage din regiune.

Julien Barnes-Dacey, expert pe Orientul Mijlociu al ECFR:

Zilele trecute, unul dintre cei care si-a anuntat sprijinul pentru solicitarea lui Trump a fost chiar presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.


"Fara a fi afectat efortul aliat la Marea Neagra, Romania va sustine o implicare sporita a NATO in Orientul Mijlociu si in combaterea terorismului", a declarat joi presedintele Klaus Iohannis, la intalnirea cu ambasadorii straini.


Comments