Pe rafturile farmaciilor ar putea reveni medicamentele ieftine

Pe rafturile farmaciilor ar putea reveni medicamentele ieftine

Pe rafturile farmaciilor ar putea reveni medicamentele ieftine

Asta după ce mai multe organizaţii de pacienţi s-au plâns pe motiv că nu găsesc tratamentele necesare. Potrivit unui document oficial redactat de Ministerul Sănătăţii şi obţinut de profit.ro, metodologia va fi din nou modificată pentru a reduce ritmul de retragere de către producători. Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a amâna aplicarea ordinului privind recalcularea preţurilor la medicamentele de bază până la 1 noiembrie pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament.

„În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400. Această situaţie coroborată cu faptul că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 şi 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente a dus la decizia de amânare a ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament”, sublinia Ministerul Sănătăţii.

Potrivit instituţiei, posibila retragere de pe piaţă va atrage cu sine problemele de aprovizionare.

Pacienţi: „Este o catastrofă, nu găsim medicamente în farmacii”

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a atras atenţia că foarte multe medicamente esenţiale lipsesc din farmacii.

„În România, tratamentul a devenit o misiune imposibilă. Mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii şi flacoane iau calea exportului, în vreme ce autorităţile nu iau nicio măsură şi nu comunică public nici măcar datele. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrage atenţia din nou asupra situaţiei extrem de grave a lipsei medicamentelor”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Potrivit acestuia, 1.534 de medicamente urmează să fie retrase de pe piaţă în perioada următoare. „Dintre acestea, 313 nu au o altă variantă de tratament disponibilă”, a precizat liderul COPAC. Acesta a întocmit şi o listă cu medicamentele care pleacă spre export paralel şi care nu sunt de găsit în farmacii:

* Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
* Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5.297 cutii)
* Ampicilină (4.800 cutii)
* Arcoxia (28.202)
* Azarga pentru tratamentul glaucomului (7.262)
* Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2.373)
* Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20.967)
* Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730)
* Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3.821)
* Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98).

„Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul nu a întreprins absolut nimic. Mai mult, aceste documente nu ne-au fost prezentate niciodată, deşi le-am cerut în nenumărate ori. Situaţia este echivalentă cu o catastrofă şi totuşi nu se ia nicio măsură”, a conchis Radu Gănescu.

Comments