Pentagonul someaza Turcia:,,Avioanele F-35 nu vor fi livrate in cazul in care Ankara nu renunta la achizitionarea rachetelor rusesti S-400"

Pentagonul someaza Turcia:,,Avioanele F-35

Pentagonul someaza Turcia:,,Avioanele F-35 nu vor fi livrate in cazul in care Ankara nu renunta la a...

Ministrul american interimar al Apărării a subliniat că în cazul în care Ankara activează sistemele rusești SUA nu îi vor livra avioanele de vânătoare care trebuiau să-i fie remise în această vară. „Poziția noastră nu s-a schimbat”, a transmis acesta, informează agerpres.ro.

Dar întreprinderi turce participă de la lansarea programului la fabricarea aparatelor F-35, în special cu piese pentru trenul de aterizare şi pale ale rotorului din titan. O retragere a Ankarei din program ar însemna ca aceste piese să fie fabricate de alte întreprinderi.

„Dacă Turcia consideră că S-400 este o decizie pe care vrea să o ia, atunci trebuie ca să deplasăm fabricarea pieselor pentru F-35 în afara Turciei, a explicat Shanahan. Acesta a amintit s-a întâlnit săptămâna trecută responsabili ai grupurilor aeronautice Lockheed Martin şi United Technologies pentru a discuta despre posibile opțiuni.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemul de apărare rusesc şi avioanele de vânătoare americane F-35, din care Ankara dorește să achiziționeze 100 de exemplare. Două aparate au fost livrate în iunie 2018, dar ele au rămas în SUA, oficial pentru formarea piloților turci.

Pentagonul nu a stabilit nici o dată pentru sosirea în Turcia a avioanelor F-35 şi a suspendat la începutul lunii aprilie livrările de echipamente la sol, legate de utilizarea acestui aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, între care cele de apărare antirachetă.

SUA se tem ca tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 să nu servească la colectarea de date tehnologice privind avioanele militare NATO, a cărei membră este Turcia, şi că Rusia ar putea astfel să acceadă la ele.

Viorica Dancila ii da LOVITURA DECISIVA lui Liviu Dragnea. Pe cine ELIMINA din Guvern. Veste proasta pentru seful PSD


Comments