Pentru ca nu accepta sa vorbeasca langa el cu specialisti, presedintele Iohannis a bagat parintii si...


Dupa anuntul de miercuri al lui Klaus Iohannis, sociologii, profesorii si familiile preocupate de redeschiderea scolilor s-au confuzat cand au calculat ca Bucurestiul, de pilda, ar trebui sa-si faca griji cu scolile abia la peste 2.100 de cazuri pe zi! 2.100 e enorm, dar, de fapt, e gresit.


de Florinela Iosip si Catalin Tolontan



Presedintele Iohannis a facut o greseala. Cand a anuntat, miercuri, cum se calculeaza gravitatea contaminarii pe orase, situatie in functie de care scoala va incepe in persoana, mixt sau se va amana, seful statului s-a exprimat solemn si eronat.


Sociologii si parintii care s-au apucat sa calculeze dupa definitia prezidentiala, "O persoana detectata cu COVID-19 in medie pe zi la mia de locuitori in ultimele 14 zile", au ajuns cu cifrele la cer. Nu din vina lor.


Profesor la Universitatea Bucuresti, sociologul Claudiu Tufis a facut imediat calculele.


Daca faci socoteala redeschiderii scolilor asa cum a indicat-o Klaus Iohannis, ajungi la& concluzia ca, pentru a nu mai fi in zona verde, Bucuresti ar trebui sa creasca dincolo de 2.100 de cazuri noi pe zi.&


Cum acum Capitala are cam 130 de cazuri pe zi, e clar ca la peste 2.100 de cazuri zilnice am fi intr-un scenariu dezastruos. Acelasi calcul gargantuesc s-ar aplica in fiecare localitate din Romania. E ca si cum autoritatile ar fi spus: toate zonele sunt verzi, gata! De fapt, lucrurile nu stau asa.


Ministerul Sanatatii revine si explica

La cererea Libertatii, Dragos Garofil, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, una dintre institutiile implicate in stabilirea formulei, a explicat cum stau lucrurile.&


Este vorba de numarul de cazuri noi la 14 zile, deci este rata de noi infectari cumulata la 14 zile raportata la 1.000 de locuitori.

Dragos Garofil:

PNL insusi, intr-un exercitiu de peticire a pagubelor, a aratat pe Facebook cum trebuie, de fapt, calculat.


Ca sa simplificam, de fapt e vorba de suma cazurilor pe 14 zile, nu de media pe zi, cum a zis presedintele. Ca rezultat, cifrele care definesc in mod corect zonele verzi si rosii sunt de 14 ori mai mici decat au inteles initial toti cercetatorii. Pentru ca presedintele a facut o greseala.


Eroarea este omeneasca, dar absurd e ca presedintele nu accepta sa fie consiliat cum s-ar cuveni. In mod normal, nici un sef de stat nu intra intr-un anunt de asemenea importanta fara sa aiba scrisa cu acuratete definitia si fara sa dea exemple, cu nume de orase si cifre pe care consilierii i le-au ales pe intelesul oamenilor.


Chiar daca ar fi fost in cariera sa "civila" profesor de stiinte exacte, un presedinte tot nu isi permite sa improvizeze cand e vorba de cifre atat de importante.


Un astfel de discurs merita scris, repetat, exersat cu intrebari posibile; asa se practica in democratie daca ii respecti cu adevarat pe cetateni, cei carora le dai mesajul final.&


De fapt, inapoierea Palatului Cotroceni e mai mare de atat.&


Unde sunt expertii alaturi de care apar toti ceilalti presedinti?

Caci, de fapt, o arata comunicarea tuturor sefilor de stat si de guvern, de la Angela Merkel la Donald Trump, conducatorii politici pregatesc lucrurile din timp si vin insotiti de experti.


Asezati de-a stanga si de-a dreapta politicianului, specialistii preiau ei nedumeririle presei (in fond ale publicului) si incearca sa le clarifice. E un exercitiu de colaborare, de modestie, de realism sa dai voce expertilor. Tu, ca politician, nu pierzi nimic, publicul castiga enorm.&


De cinci luni de cand a aparut criza, presedintele Iohannis nu a simtit nevoia sa apara in fata oamenilor, ca sa explice, alaturi de nici un epidemiolog, sociolog, profesor universitar, cercetator, medic sau expert.


Se numeste discreditarea cunoasterii.& &


Comments