Peste 1.000 de angajati ai Automobile Dacia au oprit productia, in semn de protest fata de conditiil...

Peste 1.000 de salariati de la Uzina Dacia din Mioveni au participat, vineri dimineata, la un protest spontan fata de conditiile de transport, dupa ce mai multe autobuze cu care fac naveta au fost implicate in accidente in ultimele luni.

Angajatii care au iesit din schimbul de noapte au refuzat sa urce in autobuzele care ii asteptau si s-au strans pe platoul din fata uzinei. Oamenii s-au aratat nemultumiti de starea in care se afla mijloacele de transport, dar si de lipsa de experienta a soferilor.

"Absenta scolilor profesionale se vede si la ei. Mai sunt scoli pentru soferi? Ii luam de pe strada, le dam carnetul (...) si punem viata a 40 de oameni in mana unui copil care doreste si el sa aiba de lucru, dar el nu are o calificare necesara. El nu stie ca nu are voie sa urce intr-o masina care nu are sistem de siguranta", a spus viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache, citat de Agerpres.

Protestul a fost determinat de doua accidente colective in care au fost implicate autobuze ale firmelor care asigura transportul angajatilor de la Dacia.

Pe 2 august, doua autobuze cu muncitori au intrat in coliziune pe o sosea din localitatea argeseana Vulturesti, autoritatile activand planul rosu de interventie. In urma evenimentului rutier, 13 persoane au fost transportate la spitalele din Pitesti si Mioveni.

Ultimul accident a avut loc pe 25 noiembrie, la Pitesti. Doua autobuze in care se aflau peste 80 de angajati de la Dacia s-au ciocnit violent, 17 persoane fiind ranite.

Automobile Dacia considera incorect protestul angajatilor

Reprezentantii Automobile Dacia considera incorect protestul pe care l-au organizat, vineri, cateva sute de angajati ai companiei fata de conditiile de transport, deoarece acesta a avut loc "in ciuda actiunilor clarificate, comunicate si stabilite" intr-o sedinta comuna a conducerii societatii cu reprezentantii sindicatului, se arata intr-un comunicat al companiei. Conducerea Automobile Dacia adauga ca protestul angajatilor a generat pierderi de productie.

Conform reprezentantilor Automobile Dacia "in data de 29 noiembrie, a avut loc o sedinta extraordinara a Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca (CCSM) in cadrul careia presedintele-director general al companiei si reprezentantii Sindicatului Automobile Dacia (SAD) au stabilit impreuna actiuni care au fost apoi comunicate angajatilor. Printre actiunile deja intreprinse se numara si solicitarea ca Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si Registrul Auto Roman (RAR) sa verifice din nou, cat mai curand posibil, daca societatile care asigura transportul salariatilor respecta toate prevederile legale", se arata in comunicatul companiei.

Presedintele-director general Dacia, Yves Caracatzanis, reafirma ca "prioritatea numarul unu a companiei este securitatea si sanatatea angajatilor, atat la locul de munca cat si in timpul deplasarii la si de la locul de munca". Planul de actiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc in cadrul CSSM.

Automobile Dacia colaboreaza cu trei operatori independenti pentru transportul salariatilor sai, iar anual se parcurg trei milioane de kilometri pentru a se asigura necesarul de transport al salariatilor. Cele trei societati si mijloacele lor de transport sunt autorizate si certificate de autoritatile competente, subliniaza Automobile Dacia.

Comments