Peste 8.000 de copii cu varsta sub cinci ani tratati pentru malnutritie acuta in Gaza (OMS)

Peste 8.000 de copii cu varsta sub cinci ani tratati pentru malnutritie acuta in Gaza (OMS)

Peste 8.000 de copii cu varsta sub cinci ani tratati pentru malnutritie acuta in Gaza (OMS)

Peste 8.000 de copii cu varsta sub cinci ani din Fasia Gaza au fost tratati pentru malnutritie acuta si 28 au murit, a dezvaluit miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de AFP.

O proportie semnificativa a populatiei din acest teritoriu palestinian, care face obiectul unei campanii intense de represalii in urma atacului sangeros asupra Israelului din 7 octombrie, se confrunta in prezent cu un nivel catastrofal de penurie alimentara si cu conditii apropiate de foamete, a explicat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in timpul unui briefing de presa la Geneva.

,,In pofida rapoartelor privind cresterea livrarilor de alimente, nu exista in prezent nicio dovada ca cei care au cea mai mare nevoie primesc alimente in cantitate si calitate suficiente", a subliniat el.

In fata acestei situatii, OMS si partenerii sai au incercat sa consolideze serviciile de nutritie din Fasia Gaza, a explicat Dr. Tedros.

,,Mai mult de 8.000 de copii cu varsta sub cinci ani au fost diagnosticati si tratati pentru malnutritie acuta, inclusiv 1.600 de copii care sufera de malnutritie acuta severa", a spus el.

Malnutritia acuta severa este frecvent asociata cu complicatii medicale si reprezinta o cauza majora de morbiditate si mortalitate la copii.

Cu toate acestea, din cauza insecuritatii si a lipsei de acces, doar doua centre de stabilizare pentru pacientii cu malnutritie severa pot functiona in prezent, a explicat seful OMS.

,,Incapacitatea noastra de a furniza servicii de sanatate sigure, combinata cu lipsa apei potabile si a instalatiilor sanitare, creste foarte mult riscul de malnutritie la copii", a spus el.

,,Au existat deja 32 de decese atribuite malnutritiei, dintre care 28 in randul copiilor cu varsta sub cinci ani", a adaugat el.

Razboiul a izbucnit dupa atacul Hamas din 7 octombrie, care a facut 1.194 de morti, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene. Ca raspuns, armata israeliana a declansat o ofensiva devastatoare asupra Fasiei Gaza, care s-a soldat cu peste 37.000 de morti, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sanatatii din teritoriul condus de Hamas.

Dr. Tedros a evidentiat, de asemenea, criza tot mai mare din domeniul sanatatii din Cisiordania ocupata.

Incepand cu 7 octombrie, OMS a inregistrat 480 de atacuri asupra serviciilor de sanatate din Cisiordania, soldate cu 16 morti si 95 de raniti in acest teritoriu palestinian.

De asemenea, a explicat ca dezvoltarea ,,asezarilor ilegale" ingreuneaza accesul populatiei palestiniene la serviciile de sanatate.

,,In Cisiordania, ca si in Fasia Gaza, singura solutie este pacea", a declarat Dr. Tedros.

Comments