Pierderi imense de pasari in Europa. 80% dintre habitatele naturale ale Uniunii se degradeaza neince...


Agentia Europeana pentru Mediu sustine ca in ultimii sapte ani 80% din habitatele naturale din Uniunea Europeana se degradeaza continuu, in ciuda eforturilor de conservare, iar pasarile sunt cele mai afectate. Situatia continua sa se deterioreze si este nevoie de un efort sustinut, pentru a opri declinul si a asigura o refacere partiala, scrie Digi24.


Pasarile sunt extrem de afectate si se afla intr-o situatie dificila. Iar cauzele sunt mai multe: reducerea catastrofala a insectelor, agricultura intensiva, folosirea disproportionata a insecticidelor si erbicidelor, dar si expansiunea continua a zonelor locuite de oameni.


Invitat la emisiunea "In fata ta", de la Digi24, un europarlamentar din grupul Verzilor sustine ca in anumite zone din Europa pur si simplu nu mai auzi pasarile.


"Ne confruntam cu pierderi masive in randul insectelor, iar acest lucru este legat direct de scaderea dramatica a populatiei de pasari.


Nu stiu statisticile care privesc Romania, dar avand in vedere un mediu relativ natural, mai ales in zonele deluroase, in cele montane, inca aveti un numar mare de pasari.


Cercetarile din nordul Germaniei si din Olanda arata insa o descrestere de 75% a populatiei de pasari in ultimii 30 de ani. Deci, acolo chiar s-a instalat tacerea", a spus Thomas Waitz.


Ciocarlia si campiile de fanete sunt in declin pe intregul continent european, iar amenintarile cu care se confrunta natura sunt multiple: agricultura intensiva, urbanizare - asociata cu activitati turistice si de recreere -, exploatare nondurabila a padurilor si poluare.


Comments