Planul lui PUTIN pentru a rezista in razboiul din Ucraina si a ,,invinge" SUA - Ce castiga din medie...

Vladimri Putin isi continua planul pentru a reveni la influenta decisiva in Siria si Turcia, fata de SUA. Liderul de la Kremlin urmareste sa ii aiba aproape pe dictatorii Erdogan si cel sirian pentru a rezista in razboiul din Ucraina si impotriva sanctiunilor impuse de Occident, de SUA si UE.

Presedintele Vladimir Putin l-a primit pe 15 martie, la Kremlin, liderul sirian Bashar Assad pentru discutii. Kremlinul incearca sa repare legaturile dintre Damasc si Recep Tayyip Erdogan din Turcia. Relatiile dintre Turcia si Siria s-au deteriorat in urma razboiului civil din Siria din 2011, Ankara sprijinind grupurile rebele care se opun lui Assad. Ankara a rupt relatiile cu Damascul la scurt timp de la inceperea razboiului. Succesul medierii incercate de Putin i-ar oferi liderului de la Kremlin exact puterea diplomatica de care are nevoie, cu o Rusie izolata la nivel international din cauza invadarii Ucrainei, comenteaza Reuters.

,,Suntem in contact permanent si relatiile noastre se dezvolta", a declarat liderul rus pentru Assad, la inceputul intalnirii cu Putin si a mentionat ca exista ,,rezultate semnificative in lupta impotriva terorismului international". Mai ales ca Assad si-a si exprimat sprijinul pentru invadarea Ucrainei de catre Rusia, mai noteaza aceeasi agentie de presa.

Analistii politici sustin ca Moscova doreste apropierea intre Siria si Turcia, pentru a reduce diviziunea dintre cele doua tari care vad un ,,inamic" comun in grupurile kurde din nordul Siriei, descrise drept ,,teroristi" de Ankara si sustinute de Washington.

Cine castiga in planul lui PUTIN

Totusi, planul lui Putin este de a face ca apropierea sa se faca direct intre Turcia si Sirisa. In conditiile de fata, promisiunea de a face noi baze militare in Siria nu poate fi concretizata. In plus, daca in urma discutiilor turco-siriene, fortele armate turce se vor retrage, atunci Administratia Autonoma a Siriei de Nord si de Est (Rojava), care ocupa 30% din teritoriul Siriei si care imparte tara, isi va proclama imediat independenta, adica structura din PYD, aripa siriana a PKK, isi va proclama imediat independenta. Si, chiar daca se va realiza ,,impacarea", liderul de la Kremlin nu poate influenta planurile pe termen lung ale SUA privind Siria, care au infiintat o armata in Rojava si au oferit deja un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari, un ajutor in valoare de 60 de milioane de dolari in cereale, precum si orice fel de sprijin privind instruirea elementelor PKK-PYD. Pe de alta parte, Turcia impiedica proclamarea independentei de catre Rojava. Iar SUA nu pot sa critice pe fata pozitia Turciei, care este membru NATO si care detine baze militare importante ale Aliantei Nord-Atlantice.

Bashar al-Assad a proclamat Fortele Democratice Siriene, infiintate de SUA in Rojava, drept "forte armate separatiste", dar atacurile impotriva opozitiei - Coalitia Nationala Siriana, sustinuta si de Turcia, sunt indeptate impotriva sotiilor si copiilor opozantilor, care sunt bombardati. Integritatea teritoriala a Siriei depinde de scoaterea PKK de pe teritoriul sirian si desfiintarea imediata a acestei regiuni autonome, care in cursul acestei luni a fost consolidata prin vizitele unor inalti oficiali precum seful Statului Major al SUA si comandantul Comandamentului central al fortelor americane. Gruparea kurda PKK este declarata organizatie terorista atat de catre Turcia cat si de UE si SUA.

Erdogan nu a refuzat pe fata intermedierea lui Putin dintre Turcia si Siria

Dupa apelul lui Putin catre Assad, Erdogan nu a refuzat initiativa. Presedintele Turciei a anuntat ca este posibil sa se intalneasca cu Assad, iar ministrii apararii din cele doua tari s-au intalnit la Moscova in decembrie 2022, acestea fiind primele discutii la acest nivel de la inceputul razboiului din Siria.

Guvernul lui Assad a fost izolat politic de la inceputul razboiului, dar el a primit mai multe mesaje de solidaritate si ajutor de la liderii arabi dupcutremurul devastator de peste 7 grade din 6 februarie, care a ucis zeci de mii de oameni in Turcia si Siria.

Assad a vizitat ultima data Moscova chiar in aceasta luna, dupa vizita din 2021. Bashar al-Assad a avut trei ore de discutii cu Vladimir Putin, din cele patru ore cat a durat vizita dictatorului sirian la Moscova. Dupa revenirea la Damasc, i-a multumit lui Putin pentru decizia de a infiinta noi baze militare rusesti in Siria. Putin insa nu a declarat oficial despre noile baze militare. Insa oficialii rusi au subliniat ca Putin i-ar fi repetat lui Assad ca trebuie sa se intalneasca cu Erdogan.

In ultimii ani, Putin a vizitat Siria de doua ori in ultimii ani, unde s-a intalnit cu Assad, in decembrie 2017 si ianuarie 2020. Interventia Rusiei in Siria a fost ceruta de Assad in septembrie 2015, cand au inceput operatiunile Fortelor Aerospatiale ale Federatiei Ruse. Cu ajutorul armatei ruse, Assad si armata siriana a recapatat controlul asupra a 70-90% din teritoriul tarii.

Comments