PNL a atacat la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

PNL a atacat la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

PNL a atacat la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ

Liberalii precizeaza ca, potrivit Legii 73/1993, Presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. In cazul numirii lui Florin Iordache, nu a fost intrunit numarul necesar de voturi prevazut de lege, respectiv 234, sustin liberalii. Iordache a primit 185 de voturi "pentru" si 43 "impotriva".

PNL mai reclama ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala pentru ca Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993. Cand era ministru al Justitiei, acesta a promovat celebra OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea.

"Conduita publica din anul 2017 a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala", se arata in sesizarea depusa la CCR.

Liberalii invoca si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Acestia arata ca la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Functia de presedinte al Consiliului Legislativ a ramas vacanta dupa demisia lui Serban Iliescu, aminteste Agerpres.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizeaza proiectele de acte normative in vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii intregii legislatii. Consiliul tine evidenta oficiala a legislatiei tarii. Presedintii Consiliului Legislativ nu au o limita de mandat si nu exista nicio procedura prin care sa poata fi revocati.

Comments